Европейската комисия предлага пръстовите отпечатъци да станат задължителни в личните

...
Европейската комисия предлага пръстовите отпечатъци да станат задължителни в личните
Коментари Харесай

ЕК предлага задължителни пръстови отпечатъци в личните карти

Европейската комисия предлага пръстовите отпечатъци да станат наложителни в персоналните карти на жителите на Европейски Съюз като следващата мярка в битката против фалшификацията на документи, заяви евродепутатът Емил Радев пред БНР.

" Днес към 80 милиона европейци имат карти за идентичност, които са без биометрични данни, които не са машинно четими. С предлагането се цели да се даде опцията терористи и нарушители да употребяват подправени документи, да влизат в Европейски Съюз от страни отвън него. ", изяснява той.

Радев сподели, че концепцията не цели въвеждане на персонални карти в страните, където те не са наложителни, а модернизиране на съществуващите документи.

За възможните периоди евродепутатът сподели: " Европейските жители, които имат машинно четими документи, до приключване на периода им, а точно 5 години, ще се запазят, а такива, които са на хартия, както са италианските, ще би трябвало да се сменят в границите на 2 години. "

Емил Радев изясни, че три страни членки са с персонални карти без зона за машинно четене, 7 са с документи без чип, а 13 не включват никакви биометрични данни в тях. В това отношение България към този момент е въвела задоволително високи стандарти.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР