Европейската комисия предлага план, с който Европейският съюз да сложи

...
Европейската комисия предлага план, с който Европейският съюз да сложи
Коментари Харесай

ЕK предлага пакет от 300 млрд. евро за пълно спиране на енергийната зависимост от Русия

Европейската комисия предлага проект, с който Европейският съюз да постави завършек на зависимостта си от съветския нефт и газ до 2030 година Това заяви в сряда председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен . Планът е наименуван REPowerEU и планува пакет от 300 милиарда евро (315 милиарда долара).

Предложението идва на фона на войната на съветската инвазия в Украйна. Русия е основнен снабдител на петрол, природен газ и въглища за Съюза. Целта на пакета е Москва да бъде лишена от десетки милиарди доходи, благодарение на които се финансира войната, да се помогне на страните от Съюза да стартират да се отхвърлят от съветските изкопаеми горива от тази година, както и да се укрепят политиките на Европейски Съюз за климата.

Планът планува по-ефективно потребление на горива и по-бързо внедряване на възобновима сила.

„ Издигаме упоритостта си на още едно равнище, с цел да подсигуряваме, че ще станем самостоятелни от съветските изкопаеми горива допустимо най-бързо “, сподели Фон дер Лайен в Брюксел . По думите ѝ пакетът включва към 72 милиарда евро безплатни средства и 225 милиарда евро за заеми.

През август следва да влезе в действие възбраната на Европейски Съюз за импорт на съветски въглища. Блокът също по този начин се ангажира да понижи търсенето на съветски газ с две трети до края на годината. Европейски Съюз предложи и общо петролно ембарго на Русия, което беше блокирано от Унгария, България и други страни, мощно подвластни от съветския нефт.

Като част от напъните на Европейски Съюз да убеди Унгария последователното да спре вноса на съветски нефт, пакетът REPowerEU планува финансиране за петролни вложения от към 2 милиарда евро.

Европейската комисия също по този начин предложи способи за усъвършенстване на процесите на утвърждение на планове за възобновими източници в страните от Европейски Съюз, защото сегашните процедури могат да лишават до десетилетие. Споре Европейска комисия времето за утвърждение би трябвало да намалее до една година или по-малко.

Предлага се съответен проект за слънчевата сила, по който да се удвои фотоволтаичния потенциал до 2025 година Комисията предлага и поетапно обвързване за инсталиране на слънчеви панели на нови здания.

Препоръките по отношение на краткосрочните национални дейности за понижаване на зависимостта от съветска сила съответстват с разискванията, които се водят от предходната година насам сред страните членки за установяване на по-амбициозни цели на Европейски Съюз за енергийна успеваемост и възобновими източници до 2030 година

Тези цели са част от уговорките на блока за 55% понижаване на парниковите газове до края на десетилетието спрямо излъчванията от 1990 година, както и за индиферентност на климатична индиферентност до 2050 година

Комисията прикани законодателите в Европейския парламент и националните държавни управления да задълбочат личните си оферти за задачите за икономисване на сила и възобновими източници до 2030 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР