Европейската комисия предлага нов закон за подобряване на защитата на

...
Европейската комисия предлага нов закон за подобряване на защитата на
Коментари Харесай

ЕК въвежда нови правила за защита на лицата, сигнализиращи за нередности

Европейската комисия предлага нов закон за възстановяване на отбраната на лицата, сигнализиращи за нередности на ниво Европейски Съюз.

Неотдавнашните кавги, като да вземем за пример " Дизелгейт”, " Люкслийкс”, " Досиетата от Панама” или понастоящем " Кеймбридж Аналитика”, демонстрират, че лицата, сигнализиращи за нередности, могат да играят значима роля за разкриването на противозаконни действия, които вредят на публичния интерес и на благосъстоянието на нашите жители и на обществото, се споделя в известието.

Днешното предложение ще подсигурява високо ниво на отбрана за лицата, сигнализиращи за нередности, които рапортуват за случаи на нарушение на законодателството на Европейски Съюз, като дефинира нови стандарти, годни за целия Европейски Съюз. С новия закон ще се основат безвредни канали за сигнализиране, както в границите на дадена организация, по този начин и към обществените органи.

Също по този начин той ще защищава лицата, сигнализиращи за нередности, против уволняване, намаление в служба и други форми на ответни дейности за възмездие и ще изисква от националните органи да осведомят жителите и да дават на обществените органи образование за това по какъв начин да работят в случаи на подаване на сигнали за нередности.

Комисарят по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете Вера Йоурова добави: " Новите правила за отбрана на лицата, сигнализиращи за нередности, ще бъдат от основно значение. В глобализирания ни свят, където съществува същински блян за увеличение на облагата, от време на време за сметка на спазването на законите, би трябвало да поддържаме тези, които са подготвени да поемат риска да оповестят съществени нарушавания на правото на Европейски Съюз. Дължим това на честните хора на Европа”.

Лицата, сигнализиращи за нередности, могат да оказват помощ за разкриването, следствието и санкционирането на злоупотреби с правото на Европейски Съюз.

Гражданите, които оповестяват противозаконни действия, следва да не бъдат наказвани вследствие на своите дейности. В реалност обаче доста от тях заплащат за постъпката си със загуба на работното си място, репутацията си или даже здравето си: 36% от служащите, които са съобщили за нередности, са станали жертва на ответни дейности за възмездие (проучване на Global Business Ethics от 2016 г.).

Защитата на лицата, сигнализиращи за нередности, ще способства и за опазването на свободата на изложение на мнение и свободата на медиите и е от значително значение за отбраната на правилата на правовата страна и демокрацията в Европа, допълват от Комисията.

Защита за сигнализирането на необятен набор от нарушавания на правото на Европейски Съюз

Днешното предложение обезпечава отбрана на територията на целия Съюз за лицата, сигнализиращи за нарушавания на законодателството на Европейски Съюз в региона на публичните поръчки, финансовите услуги, предотвратяването на изпирането на пари и финансирането на тероризма; сигурността на продуктите; сигурността на транспорта; опазването на околната среда; нуклеарната сигурност, сигурността на храните и фуражите и здравето на животните и хуманното отношение към тях; публичното здраве; отбраната на потребителите; неприкосновеността на персоналния живот, отбраната на данните и сигурността на мрежите и осведомителните системи.

То се ползва и във връзка с нарушавания на разпоредбите за конкуренция на Европейски Съюз, нарушавания и злоупотреби при разпоредбите за облагане с корпоративен налог и вреди, нанасяни на финансовите ползи на Европейски Съюз. Комисията предизвиква страните членки да надвишават тези минимални стандарти и да основат всеобхватни рамки за отбрана на лицата, сигнализиращи за нередности, въз основа на същите правила.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР