Европейската комисия предлага нов механизъм за защита на бюджета на

...
Европейската комисия предлага нов механизъм за защита на бюджета на
Коментари Харесай

България остава без еврофондове заради слабата съдебна система


Европейската комисия предлага нов механизъм за отбрана на бюджета на Европейски Съюз от финансови опасности, свързани с всеобщи недостатъци в използването на правилата на правовата страна в страните членки. Предложените нови принадлежности ще разрешат на Съюза да спре, понижи или ограничи достъпа до финансиране от Европейски Съюз по метод, който е симетричен на естеството, тежестта и обсега на слабостите в използването на правилата на правовата страна. Такова решение ще се предлага от Комисията и ще се приема от Съвета посредством гласоподаване с назад квалифицирано болшинство. "

С този детайл от препоръчаните през днешния ден първи хрумвания на Европейската комисия за новия дълготраен бюджет за интервала 2021-2027 година към този момент публично е препоръчан за спор и утвърждение или отменяне механизъм за слагане съблюдаване върховенството на закона като принцип за отбрана на средствата на европейските данъкоплатци.

Фактът, че за одобрение на самобитните наказания против страни извършители ще е нужно квалифицирано болшинство, значи, че в случай че техен обект са подложени на критика страни като Унгария, Полша или България, техните държавни управления няма да могат да блокират вота, даже в случай че съберат поддръжката на няколко съидейници.

Защо се прави това предложение

"Ще обезпечим положителното финансово ръководство посредством първия по рода си механизъм за правилата на правовата страна. Това е методът да действаме отговорно с парите на нашите данъкоплатци. Сега са наред да работят Парламентът и Съветът. Убеден съм, че би трябвало да се стремим да реализираме съглашение преди изборите за Европейски парламент идната година ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в публикуваното публично известие.

Като цяло Комисията предлага дълготраен бюджет на стойност 1.135 трилиона евро поети отговорности (по цени от 2018 г.) за интервала от 2021 година до 2027 година, което се равнява на 1.11 % от брутния народен приход (БНД) на ЕС-27 (без Англия - бел.ред.) За да бъдат финансирани нови и неотложни цели, актуалните равнища на финансиране ще би трябвало да бъдат увеличени.

"ЕС е общественост, учредена на върховенството на закона. На самостоятелните съдилища на национално и на съюзно равнище е поверено да наблюдават за съблюдаване на взаимно контрактуваните правила и регулации, както и по какъв начин се ползват те от всички страни членки ", се споделя в обяснението за препоръчаната през днешния ден мярка. "И сега от страните членки се изисква да покажат, че разпоредбите и процедурите им за финансово ръководство на парите от Европейски Съюз са постоянни и задоволително финансирани, с цел да бъдат предпазени те от злаопутреби или измами. Но няма механизъм за отбрана на парите на европейските данокъплатци в случаи на недостиг на господство на закона в определан страна член. Само без значение правосъдие, спазващо върховенството на закона и сигурност на правната среда във всички страни членки може в последна сметка да подсигурява, че парите от бюджета на Европейски Съюз ще бъдат задоволително предпазени. "

Каква съответно е концепцията на Комисията

В известието се изяснява, че препоръчаните нови правила и регулации имат за цел отбрана на бюджета освен от открити недостатъци на върховенството на закона, само че и от опасност за появяването на такива. Те ще бъдат задействани в случаите, когато има опасност за:

- вярното действие на органите, прилагащи бюджета на Европейски Съюз
- вярно действие на следствието и общественото гонене на измами или корупция, свързани с бюджета
- ефикасна оценка на правораздаването от самостоятелни съдилища
- попречване и санкциониране на измами, корупция или други нарушавания на законите на Европейски Съюз, свързани с бюджета
- дейно и навременно съдействие със Службата за измами с еврофондове (OLAF) и със Службата на европейския прокурор.

Кои фондове ще бъдат наранени

- всички фондове на Европейския съюз, които са обект на взаимно ръководство

- фондове с директно или индиректно ръководство, където финансов бенефициент е държавен орган (национално държавно управление, районна или локална власт, социална институция или частна организация, на която е предоставено осъществяването на публични услуги)

Предложеният механизъм няма да визира самостоятелни бенефициенти на бюджета на Европейски Съюз, защото те не могат да бъдат държани виновни за общи дефекти в системата за господство на закона. За страните членки ще продължи да работи задължението за ползват засегнатите стратегии и да вършат вноски за студентите от "Еразъм ", откриватели, гражданското общество или всички останали крайни получатели или бенефициенти.

Как ще работи механизмът?

1. Европейската комисия открива, че има условия да бъде задействан механизмът.
2. Европейската комисия уведомява засегнатата страна член.
3. Страната член на Европейски Съюз разполага с несъмнено време да изпрати отговора си, само че той няма да е по-дълъг от един месец.
4. Европейската комисия приема по-късно решение за налагане на защитни ограничения.
5. Съветът на Европейски Съюз би трябвало утвърди решението посредством назад квалифицирано болшинство. (Това е механизъм, при който предлагането на Еврокомисията се счита за утвърдено, в случай че квалифицирано болшинство от страните членки не го отхвърли)
6. Наложената мярка остава да работи, до момента в който не бъдат отстранени откритите дефекти за съблюдаване върховенството на закона.

Правната основа за предлагането е член 322 от Договора за действие на Европейския съюз, посредством който са избрани разпоредбите за финансово ръководство. Това значи, че предлагането е признато взаимно от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз, като съветът взима решението с квалифицирано болшинство./Дневник
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР