Европейската комисия предлага набор от действия за управление на настоящата

...
Европейската комисия предлага набор от действия за управление на настоящата
Коментари Харесай

ЕК с насоки към държавите членки за следваща фаза на пандемията

Европейската комисия предлага набор от дейности за ръководство на актуалната фаза на пандемията от COVID-19 и за подготовка за идната. Комисията приканва страните членки да подхващат дейности преди есента, с цел да се обезпечат зоркост и непрекъсната съгласуваност на подготвеността и реакцията в региона на опазването на здравето.

В тази връзка Комисията приканва страните членки да ускорят слагането на ваксини и бустерни дози, като вземат поради едновременното разпространяване на COVID-19 и сезонен грип; да основат интегрирани системи за наблюдаване, които към този момент не се основават на идентифицирането и докладването на всички случаи на COVID-19, а на приемането на надеждни и представителни оценки; да продължат целевото тестване и секвениране на задоволително проби за точна оценка на разпространяването на разновидностите и разкриване на нови разновидности.

От Европейска комисия приканват още страните от Европейски Съюз да влагат във възобновяване на здравните системи и да създадат оценка на по-широкото влияние на пандемията върху здравето; да ползват координирани правила на Европейски Съюз за обезпечаване на свободно и безвредно пътешестване както в границите на Европейски Съюз, по този начин и с интернационалните партньори; да поддържат създаването на идващото потомство ваксини и лечебни средства; да засилят съдействието против разпространяването на погрешна информация и дезинформация по отношение на имунизациите против COVID-19, както и да продължат напъните си за взаимност в международен мащаб и възстановяване на световното ръководство.

Освен това Комисията афишира дейности за гарантиране на устойчиви вериги на доставки по време на пандемията — както за медицински ограничения за противопоставяне, по този начин и за артикули от сериозно значение във всички промишлени екосистеми. В рамките на самодейността EU FAB, тя започва социална поръчка за запазване на потенциал за произвеждане на иРНК, протеин-базирани и векторни ваксини. По този метод новооснован индустриален потенциал ще бъде непокътнат за потребление при бъдещи изключителни обстановки, свързани със здравето. Обществената поръчка е ориентирана към производителите на ваксини със уреди в ЕС/ЕИП, които могат да изпратят своето заявление за присъединяване до 3 юни 2022 година, прецизират от Европейска комисия.

Мерките в кратковременен и дълготраен проект включват по-нататъшно възстановяване на подготвеността за пандемии и усилване на координацията на реакцията сред страните членки, както и на международно ниво, осъществяване на предложенията за Европейски здравен съюз, справяне с по-широкото влияние на пандемията върху здравето, в това число продължителния Коронавирус и последствията за психологичното здраве, и ускорение на цифровизацията в опазването на здравето.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР