Европейската комисия предлага инструмент в подкрепа на Общия пазар, чрез

...
Европейската комисия предлага инструмент в подкрепа на Общия пазар, чрез
Коментари Харесай

ЕК предлага инструмент, който да ѝ даде извънредни правомощия за веригите за доставки при кризи


Европейската комисия предлага инструмент в поддръжка на Общия пазар, посредством който основаните в Европа компании могат да бъдат принудени да дадат приоритет на производството на основни артикули и артикули от запаса при положение на съществени рецесии. Ако бъде признат, той би дал на Еврокомисията изключителни компетенции за справяне с възможна рецесия на доставки. Предложеният от Комисията инструмент е в отговор на забавянето на доставките, каквито случаи имаше по време на пандемията от Covid-19 и сега на нашествието на Русия в Украйна.

" Ще вършим симулации за ръководене на рецесии и ще желаеме страните членки да ни изпращат ранни предизвестия за артикули, които считат за артикули от сериозна нужда. Ако заканите от рецесия стават по-ясни, тогава ще активираме така наречен " фаза на зоркост ", при която те ще би трябвало непринудено да споделят информация за техните снабдителни вериги със артикули и услуги от стратегическо значение ", съобщи изпълнителният заместник-председател на Еврокомисията, отговарящ за конкуренцията  - Маргрете Вестагер.

Тя добави, че при изключителни условия Комисията може да изиска да основат стратегически запас от тях:  " Извънредната фаза може да се задейства от Съвета, когато непредвидена рецесия порази нашия Единен пазар и съществено прекъсне свободното придвижване или наличността на артикули от витално значимо значение ".

В този случай първата цел на този инструмент ще бъде да подсигурява, че страните членки лимитират свободното придвижване на хора, артикули и услуги до това, което е безусловно належащо за справяне с рецесията. Че този инструмент може да бъде задействан единствено при крайни условия, сподели и еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон:

" В рискови случаи, при оптимално сериозна конюнктура като пандемия и земетресение или случаи, когато основни фабрики би трябвало да прекратят работа по разнообразни аргументи. Това са доста лимитирани случаи. Страните членки са тези, които би трябвало да задействат алармения сигнал и да дадат начало на процеса. Сега просто би трябвало да се подготвим, а не да импровизираме като при предходните рецесии ", съобщи Бретон. 

За да бъде признато предлагането, то би трябвало да получи утвърждението на Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз. Запознати обаче предвиждат сериозен отпор от бизнеса и някои страни членки, които виждат свръхконцентрация на власт от страна на Комисията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР