Eвропейската комисия предлага да се забрани използването на подсладители в

...
Eвропейската комисия предлага да се забрани използването на подсладители в
Коментари Харесай

Брюксел забранява подсладителите в тортите

Eвропейската комисия предлага да се забрани потреблението на подсладители в сладкарството, излиза наяве от гласоподаване в комисията по околна среда и храните на Европейския парламент.

Брюксел желае да постави завършек на влагането на изкуствени подсладители в торти, бисквити и други печива, защото счита за непродуктивно разделянето на храните на такива за обща приложимост и за консуматори със специфични потребности. Нарочно изследване, направено по поръчка на Комисията, демонстрира, че храните за диабетици не дават отговор на рекомендациите на учените.

Става дума за подсладители като аспартам и захарин, както и Е950. Европарламентът обаче не е склонен и е подел самодейност да спре предлагането, написа dnes.bg.

" Не сме съгласни със възбраната. Много хора, измежду които диабетиците, се нуждаят от ниско захарна диета. Не може да се вади нещо от пазара, преди да е открит негов сурогат ", разяснява френската евродепутатката Франсоаз Гросет.

Колегите й от ЕНП считат, че защото броят на болните от диабет и затлъстяване непрестанно се усилва, диетичните храни не трябва да се стопират. Те обаче са сами, защото останалите политически групи слагат вредите от подсладителите пред опцията за избор на консуматорите на сладкарски произведения.

До странното предложение се стигнало, откакто Еврокомисията изтеглила план за инструкция, регламентиращ използването на хранителни добавки в храните и в този момент използването на подсладители в сладкарството е сложена под въпрос, твърди Гросет.

Социалистите в Европарламента пък се заканват на месото. Те се опълчват на концепцията на Европейската комисия да позволи влагането на фосфатни добавки в месото, което се употребява за правене на дюнери и кебапи. Производителите желаят да поставят ди-, три- фосфати и полифосфати, с цел да удължат трайността и да запазят месото сочно за по-дълго време. Тъй като то не се продава на дребно и не е етикирано, този факт остава прикрит от консуматорите на дюнери.

Евродепутатите се базират на научни проучвания, които вършат връзка сред фосфатите и високото кръвно и сърдечните болести. Те упорстват Европейската организация за сигурност на храните да направи наново изцяло проучване за потреблението на фосфатните добавки в храната, откакто през 2012 година отхвърли взаимозависимост сред кардиологичните болести и потреблението на фосфатни соли. Заключението на европейския орган опонира на резултатите от сходни проучвания, направени в Съединени американски щати.

Европейският парламент би трябвало да събере две трети болшинство, с цел да върне на Комисията предложенията й. Очаква се окончателното гласоподаване да е през декември.

тагове торта подсладители Брюксел забрана
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР