Европейската комисия предлага да се утроят парите, които се полагат

...
Европейската комисия предлага да се утроят парите, които се полагат
Коментари Харесай

ЕС утроява парите за справяне с мигрантите от Беларус, наказва превозвачите

Европейската комисия предлага да се утроят парите, които се поставят на Полша, Литва и Латвия за защита на границите, с цел да им се помогне да се оправят с рецесията с мигрантите, идващи от Беларус. Това заяви ръководителят й Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент във вторник.

Отделно Европейски Съюз ще задели и 3.5 млн. евро, с цел да върне пристигналите в Беларус мигранти по домовете им.

Комисията предлага трите страни да получат общо 238 млн. евро, които идват в плюс към към този момент дадените на Литва през лятото 38 млн. и изпратените специалисти от европейските организации, които оказват помощ на границата.

Фон дер Лайен дефинира протичащото се на границата на Европейски Съюз с Беларус " не като миграционна рецесия, а като опит на властнически режим да дестабилизира своите демократични съседи " . Тя акцентира, че Брюксел не признава режима на Александър Лукашенко, и дефинира дейностите му за привличане на мигранти, които по-късно се изтласкват към границите на Европейски Съюз, като " безсрамен шантаж ".

Връщане на мигрантите

В същото време ръководителят на еврокомисията разказа мигрантите като " хора - излъгани, подмамени с лъжливи обещания ", които би трябвало да бъдат върнати по домовете си. Европейски Съюз възнамерява да похарчи 3.5 млн. евро за доброволното връщане на мигрантите, което към този момент става предпочитана задача на Брюксел. По данни на еврокомисията към 450 иракски жители към този момент са върнати от Минск вкъщи със особено проведени полети. Европейски Съюз ще помогне финансово те да се усилят, както и за интеграцията на мигрантите вкъщи, заяви вицепрезидентът на еврокомисията Маргаритис Схинас.

Допускането на мигрантите на европейска територия не е вид, който се разисква, въпреки че Европейски Съюз ще помогне за финансово за обезпечаването на филантропична помощ на мигрантите, които към момента се намират край границата. Лидерът на най-голямата група в европарламента Манфред Вебер сподели, че отварянето на филантропични коридори в Европейски Съюз за мигрантите е немислимо и че те би трябвало да се върнат.

Фон дер Лайен заяви, че Европейски Съюз работи с интернационалните филантропични организации да помогне на оставащите на границата хора, както и дипломатическите старания да разубеди авиопревозвачите да транспортират мигранти до Минск. Европейски Съюз координира със Съединени американски щати, Канада и Обединеното кралство и листата на лицата и фирмите, на които ще бъдат наложени наказания, за съучастието им в това, което ръководителят на еврокомисията назова " изключително жестока форма на хибридна офанзива ".

Нови санкции за превозвачи

Еврокомисията разгласи, че предлага правилник, която ще й разреши да лишава лицензите на транспортни оператори от трети страни, участващи " умишлено или несъзнателно в трафика на хора в Европейски Съюз ", заяви вицепрезидентът на институцията Маргаритис Схинас пред европарламента в Страсбург. Той ще разреши ограничение на активността, лишаване на лиценза за работа на европейския пазар, както и за зареждане на гориво и осъществяване на техническа поддръжка на транспортните средства. Европейски Съюз ще може да отдръпва даже оторизации за прехвръкване над европейското въздушно пространство и осъществяване на механически прекъсвания в европейски пристанища.

Мярката ще засегне както самолетни компании, по този начин и превозвачи, употребяващи пътната и водната инфраструктура на Европейски Съюз. Те ще бъдат включени в черен лист на Европейски Съюз, като еврокомисията ще може да постанова глобата при приемане на доказателства, а едвам по-късно да я съветва със страните членки. Ако те не са съгласни, рестриктивните мерки ще бъдат отменяни. Брюксел ще би трябвало да изслуша транспортните превозвачи по достоверността на наличните доказателства, преди да работи, се споделя в плана за правилник, признат от еврокомисията във вторник.

Мерките, подхванати против транспортните оператори според сегашния правилник, следва да бъдат оповестени обществено и затова ще бъдат оповестени неотложно в Официалния вестник на Европейския съюз. Транспортните оператори също би трябвало да насочат ограниченията към вниманието на пасажерите.

Ситуацията на границата

Междувременно беларуското външно министерството заяви във вторник, че 118 мигранти са напуснали страната в понеделник и че още ще заминат във вторник, заяви съветската организация ТАСС.

Полша съобщи във вторник, че групи мигранти са създали нови опити да преминат границата от Беларус и че би било прибързано да се твърди, че рецесията е завършила. Говорителят на граничната защита Анна Михалска сподели, че към 50 мигранти са се пробвали да преминат в понеделник вечерта, като 18 за малко са съумели да преодолеят оградата от бодлива тел. Друга група се е отказала от опита за офанзива на оградата.

 Макар че Беларус унищожи лагерите на мигрантите и реалокира множеството от тях на закрито, Полша оповестява, че опитите за превъзмогване на граничната ограда не престават
© Reuters

Макар че Беларус унищожи лагерите на мигрантите и реалокира множеството от тях на закрито, Полша оповестява, че опитите за превъзмогване на граничната ограда не престават

Беларус разчисти лагерите за мигранти на границата предходната седмица и позволи първия полет за репатриране до Ирак от месеци.

Но управляващите във Варшава обявиха, че по-нататъшните произшествия на границата демонстрират, че беларуският президент Александър Лукашенко не се е отказал от проектите си да употребява хиляди мигранти, бягащи от Близкия изток и други горещи точки, като оръжие в опълчването с Европейски Съюз.

" Тактиката и методите се трансформират и може би новата вълна ще бъде по-малко зрелищна... само че това не значи, че обстановката се успокоява ", сподели Станислав Зарин, представител на полските специфични служби, на конференция.

" Има многократни опити за прекосяване на границата и те ще продължат. "

Полските управляващи считат, че най-малко 10 хиляди мигранти се намират към момента в Беларус.

" Ситуацията е постоянна, само че остава напрегната... ще остане комплицирана за дълго време ", сподели съветникът на литовския президент по националната сигурност Дариус Кулиесиус пред радио Ziniu.

Хуманитарните организации споделят, че 13 мигранти са починали на границата, където доста от тях са потърпевши в студена, влажна гора с малко храна или вода, когато настъпи хладната зима, която донесе първия снеговалеж от началото на рецесията във вторник.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР