Европейската Комисия предлага да се удължат мерките, даващи права на

...
Европейската Комисия предлага да се удължат мерките, даващи права на
Коментари Харесай

ЕК иска да удължи закрилата за украинските бежанци в ЕС до 2025 г.

ЕК предлага да се удължат ограниченията, даващи права на украинските бежанци в границите на Европейския съюз до 3 март 2025 година Те обгръщат над 4 милиона души. Предложението на Европейска комисия би трябвало да бъде утвърдено от Съвета на Европейски Съюз.

Директивата за краткотрайна протекция беше задействана. Тя разрешава на хората, избягали от Украйна, да живеят и работят в границите на Европейски Съюз.

Припомняме, че краткотрайната протекция бе въведена на 4 март 2022 година с решение на страните членки. Европейска комисия смята, че ситуацията в Украйна към момента е нестабилна и не разрешава на избягалите украинци да се върнат безвредно и трайно в родината си. Тя обезпечава незабавна протекция и достъп до права в Европейски Съюз, в това число права на престояване, достъп до пазара на труда, жилищно настаняване, обществено подкрепяне, здравна и други.

Заместник-председателят на Европейска комисия Маргаритис Схинас съобщи, че Европейски Съюз ще продължава да поддържа Украйна и да демонстрира взаимност с украинския народ. Той прикани страните членки да поддържат предлагането за удължение на краткотрайната протекция.
 Удължават с година краткотрайната протекция за украинските бежанци у нас
Удължават с година краткотрайната протекция за украинските бежанци у нас

Мярката ще бъде в действие до 4 март 2024 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР