Европейската комисия предлага да отпусне 9.77 млн. евро на България

...
Европейската комисия предлага да отпусне 9.77 млн. евро на България
Коментари Харесай

ЕК предлага 9.77 млн. евро компенсация на България за украинското зърно

Европейската комисия предлага да отпусне 9.77 млн. евро на България като отплата за логистичните усложнения, произлизащи от вноса на селскостопански артикули от Украйна.

Финансовата поддръжка е част от постигнатото на 28 април съглашение сред Европейска комисия, България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия за обновяване на преноса на украинско зърно през страните членки, като те трябваше да анулират едностранно наложените ограничения за възбрана на импорт на аграрни артикули от Украйна, а вместо тях да бъде наложена общоевропейска възбрана на четири продукта. Сделката включваше и пакет за поддръжка на стойност 100 милиона евро за локалните фермери.

Комисията предлага да се провиснал 5.24 млн. евро за Словакия, 9.77 млн. евро за България, 15.93 млн. евро за Унгария, 29.73 млн. евро за Румъния и 39.33 млн. евро за Полша. Петте страни могат да добавят тази поддръжка от Европейски Съюз до 200% с национални средства, което би възлязло на обща финансова помощ в размер на 300 млн. евро за засегнатите аграрни стопани.

При разпределението се взема поради тежестта на всяка наранена страна в селскостопанския бранш на Съюза въз основа на размера на директните заплащания по линия на Общата селскостопанска политика (ОСП), както и относителният растеж на украинския импорт на зърнени култури и маслодайни семена в тези страни членки.

Подробностите по предлагането на Комисията са разисквани с представители на страните членки по време на ad hoc съвещание на комитет за общата организация на селскостопанските пазари. Предстои на идващото съвещание всички страни членки да гласоподават по предлагането. В случай, че мярката бъде утвърдена от страните членки, Комисията я приема. След това тя ще бъде оповестена в Официален вестник на Европейски Съюз и ще влезе в действие в деня след публикуването, тъй че петте наранени страни членки да могат неотложно да я приложат.

Помощта за земеделските стопани се разпределя от органите на петте страни членки, като вземат поради степента на усложненията им, икономическите вреди и подсигуряват, че те са крайните бенефициери на финансовата помощ.

Плащанията следва да бъдат осъществени до 30 септември 2023 година България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия ще би трябвало да уведомят Комисията за детайлностите по отношение на осъществяването на мярката, а по-специално критериите, употребявани за пресмятане на помощта, плануваното влияние на мярката, нейната оценка и подхванатите дейности, с цел да се избегне нарушение на конкуренцията и свръхкомпенсация.

Припомняме, през днешния ден Министерският съвет анулира националната възбрана за импорт на артикули от Украйна. Отмяната влиза в действие от датата, когато влиза в действие съответната европейската възбрана.

Предишната помощ на Европейска комисия към българските зърнопроизводители бе в размер на 16.7 млн. евро като отплата поради залежалата им продукция след безмитния импорт на украинско зърно. Мярката влезе в действие на 6 април 2023 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР