Европейската комисия повиши значително оценката си за растежа на хърватската

...
Европейската комисия повиши значително оценката си за растежа на хърватската
Коментари Харесай

Ирландия и Хърватия първи по икономически растеж в ЕС

Европейската комисия увеличи доста оценката си за растежа на хърватската стопанска система за предходната година до 10,5 на 100, което подрежда страната на второ място в Европейски Съюз след Ирландия, осведомят хърватските медии.

След спад от 8,1 на 100 през 2020 година растежът на брутния вътрешен артикул (БВП) на страната се е ускорил до 10,5 на 100 предходната година, се показва в зимните стопански прогнози на Европейска комисия, оповестени през днешния ден. Ирландският стопански напредък е бил 13,7 на 100.

Доброто показване предходната година се дължи на износа на артикули и услуги, при което туризмът е изиграл основна роля, както и частното ползване.

За тази година Европейска комисия чака растежът в Хърватия да се забави до 4,8 %, като ще бъде подсилен от вътрешното ползване и износа, а за идната година - до 3 на 100, се показва в отчета.

Що се отнася до инфлацията съгласно оценките на Европейска комисия предходната година тя е достигнала 2,7 %, а тази година се чака да се форсира до 3,5 %, след което да се намали до 1,6 на 100 следващата година.

Макар да се чака, че растящата инфлация ще повлияе на частното ползване, позитивното развиване на пазара на труда и релативно меките антипандемични ограничения би трябвало да имат стабилен принос за растежа на хърватския Брутният вътрешен продукт.

Хърватия си е сложила за цел да влезе в еврозоната при започване на идната година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР