Европейската комисия получи от България второ искане за плащане по

...
Европейската комисия получи от България второ искане за плащане по
Коментари Харесай

България поиска от ЕК грант за €724 млн.

Европейската комисия получи от България второ искане за заплащане по в размер на 724 милиона евро.

То е под формата на безплатни средства и е обвързвано с 61 основни стадия и 5 цели.

• Целите обгръщат вложения в области като STEM центрове и нововъведения в образованието, научни проучвания и нововъведения, умна индустрия, саниране на здания, цифровизация на електропреносната мрежа, енергийно ефикасното улично осветяване, възобновими източници и предпазване на електрическа енергия, както и цифровизация на железопътния превоз. (STEM е редуциране от „ просвета, технологии, инженерство и математика “ – б.р.)

• Искането за заплащане включва и поредност от промени, ориентирани към възстановяване на предучилищното, учебното и висшето обучение, както и ученето през целия живот, поощряване на електронното опазване на здравето, подкрепяне на декарбонизацията на енергийния бранш посредством стимулиране на потреблението на сила от възобновими източници и възстановяване на енергийната успеваемост, както и поддръжка за устойчивия градски превоз.

• По-нататъшните промени са свързани с обезпечаване на налична, ефикасна и предвидима правосъдна система и битка с корупцията.

• Други промени обгръщат области като правосъдна медиация, процедури по неплатежоспособност, електронно ръководство, ръководство на държавните предприятия, битка с прането на пари, публични поръчки.

• Обхванати са и промените за възстановяване на обществения и здравния бранш.

Планът на България за възобновяване и резистентност се финансира с 5,69 милиарда евро под формата на безплатни средства. Както при всички странии членки, заплащанията по Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ) се основават на резултатите и зависят от осъществяването от страна на България на вложенията и промените, обрисувани в нейния проект за възобновяване и резистентност.

Европейска комисия ще направи оценка на настояването и по-късно ще изпрати предварителната си оценка на ЕКОФИН - Икономическия и финансов комитет на Съвета, формиран от представители на страните членки.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР