Европейската комисия поиска днес да разполага с повече пари и

...
Европейската комисия поиска днес да разполага с повече пари и
Коментари Харесай

ЕК иска повече пари и власт областта на гражданската защита и хуманитарната дейност

Европейската комисия изиска през днешния ден да разполага с повече пари и власт при решаването на провокациите от региона на гражданската отбрана и филантропичната активност. Еврокомисарят по ръководството на рецесии Янез Ленарчич посочи на конференция, представен от Българска телеграфна агенция, че Европейска комисия упорства за тройно нарастване на бюджета за гражданска отбрана - от 1,1 милиарда евро до момента, на 3,1 милиарда евро в общия бюджет до 2027 година.

За идващите седем години комисията желае бюджетът за филантропични действия да бъде повишен до 15 милиарда евро. Ленарчич добави, че Европейска комисия желае да има думата при съгласуването на филантропичните действия, реализирани от страните в Европейски Съюз.

Еврокомисарят добави, че комисията предлага тя да дава от свое име помощ за справяне при бедствия, обезпечена от страните, като финансира дейностите от европейския бюджет. По неговите думи бюджетът на Европейски Съюз за филантропични действия е бил непълен и преди пандемията.

Ленарчич посочи, че когато Италия първа е поискала помощ за справяне с разпространяването на новата болест през февруари, Европейска комисия е предала молбата към останалите страни в Европейски Съюз, само че никой не се е отзовал. Досега европейската система за гражданска отбрана разчиташе главно на съпричастност сред страните и зависеше от доброволни оферти за подпомагане. Това осигуряваше решение при лимитирани рецесии, засягащи една или няколко страни. Този метод не работи задоволително добре при доста потърпевши страни, или когато всички страни от Европейски Съюз са наранени по едно и също време, разясни той.

При представянето на новото си предложение за бюджета на Европейски Съюз до 2027 година предходната седмица комисията уточни, че разчита на въвеждането на нови налози, с цел да се покрият спомагателните разноски. Предложението на комисията не получи необятна поддръжка от Европейския парламент и следва да бъде оценено от Европейския съвет по-късно този месец.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР