Европейската комисия подбра 10 обещаващи лекарствени разработки срещу COVID-19, които

...
Европейската комисия подбра 10 обещаващи лекарствени разработки срещу COVID-19, които
Коментари Харесай

Еврокомисията избра 10 бъдещи лекарства срещу COVID-19

Европейската комисия подбра 10 обещаващи лекарствени разработки против COVID-19, които евентуално ще бъдат утвърдени за лекуването на инфекцията.

Става дума за моноклонални антитела, антивирусни препарати за приемане през устата и за имуномодулатори. Първите две групи медикаменти са предопределени за началните стадии на инфекцията, антивирусните препарати са за ускорение на възобновяване, а имуномодулаторите за лекувани в лечебни заведения пациенти.

Списъкът е формиран въз основа на самостоятелни научни мнения и в него са включени претенденти за средства за лекуване, които има възможност да бъдат позволени, което значи, че ще бъдат налични на европейския пазар, заяви Еврокомисията. Ако тяхната сигурност и успеваемост бъдат доказани от Европейската организация по медикаментите, тези лечебни средства ще предложат допустимо най-бързо лекуване на пациентите. Учените, взели участие в подбора на евентуалните лекарства са разгледали 82 претенденти за лечебни средства, които са в последните стадии на клинични изпитвания.

Шест от тях към този момент се изследват от европейския лекарствен регулатор, а с четири Еврокомисията има контракти за общи поръчки за доставки, когато бъдат утвърдени за продажба. Очаква се три отзиви за три от препаратите да има в околните седмици и за още две - до края на годината.

" Ваксинацията е единственото средство за попречване на хоспитализацията и смъртните случаи, породени от COVID-19, и е единственият метод да оставим тази пандемия зад тила си ", съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакиду.

Тя добави, че хората, които въпреки всичко се разболеят от инфекцията, ще се нуждаят от лекуване и възобновяване, а лечебните заведения - от понижаване на хоспитализациите, за което ще са нужни и нови лечебни средства.

Подбраните антивирусни моноклонални антитела, предопределени за пациенти в начален стадий на инфекцията, са: Ronapreve, композиция от две моноколониални антитела (казиривимаб и имдевимаб), на компанията (Regeneron Pharmaceuticals) и " Рош " (Roche), на " Вир байотехнолоджи " (Vir Biotechnology) и " Глаксо Смит Клайн " (GSK) и Evusheld, композиция от две моноклонални антитела (тиксагевимаб и цилгавимаб) на " Астра Зенека " (AstraZeneca).

От антивирусните препарати за перорална приложимост, които би трябвало да се одобряват незабавно след появяването на признаци или позитивиране на тест са: на " Риджбек Байотерапютикс " (Ridgeback Biotherapeutics) и " Мерк " (MSD), PF-07321332 на " Пфайзер " и създаването AT-527 на Atea Pharmaceuticals и " Рош ".

Имуномодулаторите, които са предпочетени за лекуване на приети в болница пациенти са: Actemra (тоцилизумаб) на " Рош холдинг ", Kineret (анакинра) на шведската компания Orphan Biovitrum, създаването на " Ели Лили " (Eli Lilly) Olumiant (барицитиниб) и Lenzilumab на Humanigen.

Европейската комисия заяви, че изборът на десетте претендента не обвързва Европейската организация по медикаментите с позитивно мнение и че тя ще ги ревизира за успеваемост и сигурност по всички стандарти.

" Даден селекциониран артикул може да не бъде позволен, в случай че наличните научни доказателства не дават отговор на нормативните условия ", се споделя в известието на Еврокомисията.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР