Европейската комисия планира да ограничи до 180 евро за мегаватчас

...
Европейската комисия планира да ограничи до 180 евро за мегаватчас
Коментари Харесай

ЕС иска да ограничи до 180 евро за мегаватчас цената за централите работещи на въглища, атомна, вятърна и слънчева енергия

Европейската комисия възнамерява да ограничи до 180 евро за мегаватчас цената, на която централите, които не работят с газ, могат да продават своята сила, съгласно план за предложение, забелязан от Ройтерс.

Мярката ще понижи приходите над тази цена, а средствата ще се употребяват в помощ на потребителите и бизнеса, които се сблъскват с внезапно възходящи сметки за сила. Тя ще се ползва за вятърни, слънчеви и атомни централи, както и за производители, работещи с биомаса и лигнитни въглища(каквито са множеството електроцентрали в България - бел. ред.), а също и за някои водноелектрически централи, съгласно проектопредложението. Очаква се Брюксел да показа повече детайлности на следващия ден.

Предложението планува също по този начин въвеждане на еднократен налог върху изключителните облаги в целия Европейски Съюз, с цел да компенсира 33 % от свърхпечалбите за фискалната 2022 година на компании, работещи с изкопаеми горива.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР