Европейската комисия отрече да има роля в разследването на къщите

...
Европейската комисия отрече да има роля в разследването на къщите
Коментари Харесай

ЕК следи разследването за селските къщи на властта



Европейската комисия отхвърли да има роля в следствието на къщите за посетители, издигнати със средства на Европейския съюз (ЕС) в България. Говорители на комисията оповестиха пред публицисти в Брюксел, че са наясно със случая и го наблюдават деликатно.

„ Наясно сме със почналото следствие от националните управляващи. Но оправянето с тези въпроси е на първо място тяхна отговорност “, разяснява представителят по земеделие Даниел Росарио.

Миналата седмица основният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Главна дирекция „ Национална полиция “ към Министерство на вътрешните работи да извърши инспекция на „ всички планове, с предмет - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни здания (къщи) за посетители на територията на цялата страна “. Решението бе във връзка откритите нарушавания в тази ситуация с някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев, който към този момент е обвинен за за закононарушение, засягащо финансовите ползи на Европейския съюз.

Цялостната инспекция стартира седмица откакто Свободна Европа разказа схемата, при която 200 милиона лв. бяха изхарчени за стотици къщи за посетители, като огромна част от тях не се употребяват по предопределение. Описахме фрапантните разминавания и отхвърли на институциите в последните години да подложат програмата на цялостна инспекция. За програмния интервал 2007-2013 година са подписани 1 062 контракта за къщи за посетители на обща стойност на дотацията в размер на 299 млн. лева, демонстрира изпратена до Свободна Европа информация. Окончателно завършени и платени са 746 плана на стойност 202 млн. лева

„ Контролът върху този развой е в ръцете на българското правораздаване. Ако има нещо с еврофондове, това също е работа на националните управляващи. Ние не можем да ги заместим в тяхната работа. Но следим, несъмнено, доста деликатно процеса “, разяснява основният представител на Еврокомисията Маргаритис Схинас.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР