Европейската комисия отпусна първите 4,5 милиарда евро подкрепа по линия

...
Европейската комисия отпусна първите 4,5 милиарда евро подкрепа по линия
Коментари Харесай

Брюксел преведе 4,5 млрд. евро на Украйна по новия механизъм за подкрепа

Европейската комисия отпусна първите 4,5 милиарда евро поддръжка по линия на Механизма за Украйна на Европейски Съюз. Това изключително мостово финансиране обезпечава нужната ликвидност за действието на страната – заплати в обществения бранш, пенсии и даване на съществени публични услуги – тъй че Украйна да може да продължи напъните си за продобиване на войната, заяви пресслужбата на Европейска комисия.

Украйна също по този начин показа през днешния ден публично своя проект, който проправя пътя за постоянни заплащания по Механизма, обвързани с програмата за промени и вложения за идващите четири години. Като последваща стъпка Комисията ще направи бърза оценка на проекта и ще показа предложение за решение на Съвета за одобряването му като изискване за достъп до постоянни заплащания.

След срещата си с украинския министър-председател Денис Шмихал, ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен съобщи: „ Днес е добър ден за Украйна, защото се дават повече средства от Европейски Съюз, с цел да се отговори на незабавните потребности. Комисията преди малко изплати на Украйна първи транш от 4,5 милиарда евро от Механизма. Това заплащане под формата на мостово финансиране е от решаващо значение, с цел да се помогне на Украйна да поддържа действието на страната в този сложен миг. “

Европейският съюз осъди дейностите на Русия и даде поддръжка на Украйна с невиждано единение. Досега Европейски Съюз, страните членки и европейските финансови институции дружно са дали поддръжка на Украйна и нейния народ, възлизаща на съвсем 98 милиарда евро от началото на нападателната война на Русия. Това включва поддръжка, предоставена за посрещане на потребностите на към 4 милиона украински бежанци в страните членки, както и първото заплащане от 4,5 милиарда евро по линия на Механизма за Украйна, който влезе в действие на 1 март 2024 г.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР