Европейската комисия отпусна днес още 300 милиона евро под формата

...
Европейската комисия отпусна днес още 300 милиона евро под формата
Коментари Харесай

ЕС отпуска допълнителни 300 млн. евро спешна макрофинансова помощ за Украйна и приема 120 млн. евро под формата на безвъзмездни средства

Европейската комисия отпусна през днешния ден още 300 милиона евро под формата на незабавна макрофинансова помощ (МФП) за Украйна и одобри отпущането на безплатни средства в размер на 120 милиона евро за Украйна като бюджетна поддръжка под формата на контракт за създаване на държавност и резистентност, с цел да се подкрепи украинското държавно управление в укрепването на готовността за цивилен рецесии и тяхното ръководство, както на централно, по този начин и на локално ниво.

 Това е идващото заплащане след , които представляваха първичната част от първия транш от 600 милиона евро по линия на новия пакет за изключителна макрофинансова помощ за Украйна в размер на 1,2 милиарда евро, оповестена от Европейската комисия на 24 февруари 2022 г., заедно с помощта под формата на безплатни средства в размер на 120 милиона евро. Програмата за незабавна МФП ще способства доста за подсилване на макроикономическата непоклатимост на Украйна в подтекста на непровокираното и голословно настъпление на Русия. Това е проява на безрезервната поддръжка на Европейски Съюз за Украйна.

Тези първи заплащания са разследване от бързото приемане от страна на Съвета и Европейския парламент на предлагането на Комисията за нова незабавна стратегия. Останалите средства (600 милиона евро) ще бъдат изплатени по-късно през годината в сходство с Меморандума за съгласие, подписан от Европейски Съюз и Украйна. Успоредно с осъществяването на програмата за незабавна МФП Комисията приготвя спомагателна стратегия за МФП за по-нататъшна поддръжка на Украйна в дълготраен проект, както разгласи ръководителят Фон дер Лайен в края на януари.

Приетият през днешния ден контракт за създаване на държавност и резистентност за Украйна има за цел да смекчи въздействието на актуалните и евентуалните бъдещи рецесии в Украйна. В него се плануват целенасочени ограничения на политиката, ориентирани към превъзмогване на съществуващите уязвимости, произлизащи от рецесии, засягащи обществото като цяло или съответна сериозна инфраструктура, включително транспортната мрежа, осведомителните и информационните системи и енергийната мрежа. Освен това дейностите ще поддържат правенето на съответни механизми за реагиране на всички нива на ръководството и обществото. Тази поддръжка добавя широкообхватните и невиждани пакети от ограничения, подхванати от Европейски Съюз в отговор на нападателните дейности на Русия против териториалната целокупност на Украйна.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР