Европейската комисия оставя в сила предложението си за орязване с

...
Европейската комисия оставя в сила предложението си за орязване с
Коментари Харесай

ЕК пак предложи орязване на € 7,5 млрд. от еврофондовете за Унгария

Европейската комисия оставя в действие предлагането си за орязване с 65 на 100 на парите от еврофондовете по три оперативни стратегии за Унгария.

Това разгласи изпълнителният зам.-председател на Европейска комисия Валдис Домбровскис.

Сумата се равнява на 7,5 милиарда евро.

Страните членки (Съветът на ЕС) имат период до 19 декември да гласоподават по въпроса. За това е належащо квалифицирано болшинство.

Европейска комисия показа през днешния ден оценката си за обвързващия механизъм за Унгария. Той планува разпределяне на пари от еврофондовете единствено в случай, че страната зачита върховенството на закона.

Заключението на Комисията е, че въпреки управляващите в Будапеща да са подхванали избрани стъпки, към момента съществува опасност за бюджета на Европейски Съюз.

Макар редица промени да са осъществени или да се организират сега, Унгария не е съумяла да приложи както би трябвало и както бе дала обещание основните аспекти на нужните 17 ограничения, контрактувани съгласно обвързващия механизъм до крайния период, който изтече на 19 ноември. Става дума най-много за новосъздадения Орган за интегритет и процедурата за правосъден обзор на прокурорските решения.

Европейска комисия стигна до извода, че изискванията за използването на регламента остават и че са нужни спомагателни основни стъпки, с цел да бъде отстранен оставащият риск за бюджета на Европейски Съюз в Унгария. В резултат Брюксел реши да остави в действие предлагането си от 18 септември. То е за орязване на 7,5 милиарда евро по три оперативни стратегии за кохезия.

Същевременно обаче Европейска комисия реши да поддържа националния проект за възобновяване и резистентност на Унгария. Тя се убеди, че в него са включени основни ограничения за самостоятелност на правосъдната система и отбраната на европейския бюджет. Условието обаче е цялостно и дейно използване на желаните ограничения. На процедура в проекта и за разрешаване на проблемите, свързани със опасността за европейския бюджет, Унгария се ангажира със упоменатите 17 ограничения, както и с други свързани с върховенството на закона промени, засягащи независимостта на правосъдната система. Те са ясно избрани в 27-те така наречен супер ограничения. Това значи, че до цялостното и абсолютно използване на тези 27 супер ограничения Унгария не може да получи нито цент по своя народен проект за възобновяване и резистентност.

Интересното е, че ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не дойде през днешния ден в Будапеща. За първи път тя не отива в страна от Европейски Съюз в деня, в който Комисията утвърждава нейния проект.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР