Европейската комисия остави без последствия решението на Ирландия да сложи

...
Европейската комисия остави без последствия решението на Ирландия да сложи
Коментари Харесай

Ирландия слага страшни етикети на алкохола като тези на цигарите

Европейската комисия остави без последици решението на Ирландия да постави ново потомство етикети с предизвестия върху бутилките с алкохол, които обвързват използването му с нараснал риск от рак сходно на тези върху кутиите с цигари, написа СЕГА.

Тези дни изтече шестмесечният интервал, в който Европейска комисия можеше да наложи мораториум върху мярката, за която бе известена от управляващите в Дъблин предишния юни. Комисията не се намеси в решението макар възраженията на Италия, Испания и шест други европейски страни, огромни производители на алкохол. В изявленията измежду тези страни не се загатва България, само че преди няколко години, когато въпросът стартира да се разисква за първи път, България също бе измежду изказалите забележки.

Миналата година Ирландия реши да сложи по-сериозни предизвестия върху бутилките с вино, бира и спиртни питиета. Според закона за публичното здраве те към този момент наложително ще включват предизвестие за връзката сред използването на алкохол и рака, както и предизвестие за използването на алкохол по време на бременност. След окончателното приемане на измененията, които изчакваха интервала за реакция от Европейска комисия, производителите ще разполага с 3 години, с цел да ги вкарат.



Това е директна офанзива против Италия, разгласи тези дни най-голямата земеделска асоциация в страната " Колдирети ". Италия е основен експортьор на виновност за Ирландия и над 50% от годишните доходи на бранша (14 милиарда евро) идват от чужбина. " Зелената светлина от Европейски Съюз за паникьорските етикети върху виното е рисков казус, защото ще отвори вратата за приемането на други закони за отрицателно въздействие върху избора на потребителите ", споделят от асоциацията в публична позиция, оповестена от ирландските медии. " Абсолютно неправилно е да се слага знак на тъждество сред несъразмерната приложимост на концентрати, типична за северните страни, и умерената консумация на качествени артикули с по-ниско алкохолно наличие като бирата и виното ", показват винопроизводителите.

Представители на италианското държавно управление предизвестяват, че виното и бирата не трябва да се съпоставят с твърдия алкохол и тютюнопушенето. " Не може да се пази публичното здраве, като се криминализират обособени артикули ", настояват оттова. И акцентират, че " виното е история, просвета, част от средиземноморската диета. Виното е за качество и виновна консумация. Ако образецът на Ирландия бъде последван от други страни, това ще нанесе вреди на един от водещите браншове на нашата хранителна и земеделска система ". Със сходни изказвания в последните дни излязоха министри, посланици и производители от Италия.

Промените в Ирландия дават отговор на редица нови проучвания, съгласно които безвредна консумация на алкохол на процедура няма. В тази посока се трансформират и рекомендациите на Световната здравна организация. Само преди 10 дни организацията разгласява изказване в авторитетния медицински вестник " Лансет " (link is external), в което в прав текст се споделя точно това - " когато става дума за консумация на алкохол, няма безвредно количество, което да не оказва въздействие върху здравето ".

" Алкохолът е токсична, психоактивна субстанция, предизвикваща взаимозависимост. Той е систематизиран в първа група на карциногените от Международната организация за проучване на рака - с най-висока степен на риск, където попадат и азбестът, радиацията и тютюнът. Алкохолът предизвиква минимум седем типа рак, в това число най-често срещаните - рак на дебелото черво и на гърдата. Етанолът (основният настоящ съставен елемент на алкохолните напитки) предизвиква рак посредством биологични механизми при разпадането си в тялото, което значи, че всяка съдържаща го напитка, без значение от цената и качеството си, съставлява риск от развиване на рак. Колкото повече алкохол се употребява, толкоз този риск нараства ", показват от СЗО. В изказването се цитират проучвания, съгласно които половината от обвързваните с алкохола онкологични болести в Европа се дължат точно на " лека " и " умерена " консумация на алкохол - по-малко от 1,5 л вино, или 3,5 л бира, или 450 мл корав алкохол на седмица. Този вид ползване е отговорно за множеството случаи на рак на гърдата, свързани с използването на алкохол, показват от СЗО.

Миналата година развиване по въпроса имаше и в Европейския парламент. Европейските законодатели одобриха компромисен вид на резолюция, в която предизвестяват единствено за несъразмерната приложимост на алкохол като рисков фактор и предлагат слагането на етикети, които да приканват към умерена консумация, а не да съдържат тежки здравни закани. Тази резолюция няма наложителен темперамент, само че може да послужи като основа за изработването на нов правилник на Европейската комисия, което следва да се разисква тази година.

В първичния си вид резолюцията съдържаше препратки точно към мнението на СЗО, че няма безвредна консумация на алкохол що се отнася до предварителната защита на рак. След редица редакции обаче текстът бе омекотен, рекомендацията да се сложат здравни предизвестия на етикетите отпадна, като остана единствено признанието, че най-безопасното равнище на консумация е нулевото, а " нездравословната " консумация би трябвало да се смята за риск. В черновата резолюцията също по този начин настояваше за възбрана производителите на алкохолни питиета да спонсорират спортни мероприятия, само че в окончателния текст остава единствено рекомендация за възбрана по време на събития, в които вземат участие преобладаващо деца.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР