Европейската комисия определи днес шестте най-големи компании в интернет, които

...
Европейската комисия определи днес шестте най-големи компании в интернет, които
Коментари Харесай

ЕК наложи по-строги ограничения на 6 технологични гиганта

Европейската комисия дефинира през днешния ден шестте най-големи компании в интернет, които следва да вкарат европейските правила в отбрана на потребителските права, предава кореспондентът на Българска телеграфна агенция Николай Желязков.   В период от шест месеца тези сдружения, които Европейска комисия назовава цифрови „ пазачи “ според Закона за цифровите пазари (DMA), би трябвало да пристъпят към използването на разпоредбите. Комисията отбелязва, че е направила предварителна инспекция за потребността от съответните промени. DMA има за цел да спре способността на софтуерните колоси да злоупотребяват с пазарната си мощност и да улесни по-малките играчи да работят онлайн. 
Засегнати са Apple, Amazon, Alphabet, Meta Platforms, ByteDance и Microsoft.    На " пазачите " ще бъде неразрешено да дават преимущество на личните си услуги пред тези на съперниците си и да затварят потребителите в своята екосистема. Те би трябвало да разрешават на трети страни да взаимодействат с техните лични услуги, а на бизнес потребителите - да разпространяват своите продукти/услуги и да " подписват контракти с клиентите си отвън платформата на пазачите ".     Европейска комисия е проверила също интернет браузъра на Samsung и пощенската услуга GMail, само че е решила, че те не попадат в обсега на съответното законодателство, обвързвано единствено с част предоставяните от сдруженията услуги.   Предвижда се новите правила да бъдат прилагани за TikTok, Фейсбук, Instagram, YouTube, браузърите Chrome и Safari, както и за операционните системи Android, iOS и Windows.   Комисията регистрира, че към този момент на европейските условия не дават отговор услугите за къси известия сред устройствата на Apple, както и търсачката Bing, браузърът Edge и стратегиите за реклама на Microsoft. Европейска комисия си слага период от пет месеца, с цел да приключи тази оценка.

От идната година Европейска комисия ще може да глобява за нарушавания със суми, равни на 10% от годишния международен търговски оборот на сдруженията извършители. При наново нарушаване санкцията ще бъде двойна.   “Пазачите ” са компании с годишен оборот в Европа от най-малко 7,5 милиарда евро през последните три финансови години или такива с пазарна стойност от най-малко 75 милиарда евро през последната финансова година в най-малко три страни от Европейски Съюз. Освен това те би трябвало да са обслужвали повече от 45 милиона месечни дейни крайни консуматори и повече от 10 000 годишни дейни бизнес консуматори в Европейски Съюз през последните три години, показва Politico.

Те биха могли също по този начин да обезпечат „ врата “ за бизнеса да доближи до крайните консуматори, „ доста влияние “ върху бизнес бранша на Европейски Съюз и „ укрепена и трайна позиция “ на съответните им пазари.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР