Европейската комисия одобрява въвеждането на продуктова такса (така наречената екотакса

...
Европейската комисия одобрява въвеждането на продуктова такса (така наречената екотакса
Коментари Харесай

ЕК одобрява въвеждането на екотакси за стари камиони и автобуси

Европейската комисия утвърждава въвеждането на продуктова такса (така наречената екотакса -б.а.) за остарели товарни коли и рейсове в България. Това научи „ Труд “ от свои източници в Европейска комисия след среща във вторник в Брюксел. На нея са участвали специалисти от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), с цел да обсъдят с Комисията ограниченията, които страната ни подхваща за повишение чистотата на въздуха.

Именно поради повишените равнища на фини прахови частици в огромните български градове Европейска комисия стартира наказателна процедура против България.

Експертите на Еврокомисията са на мнение, че тази мярка ще докара до позитивен резултат, само че не е задоволителна и е прекомерно закъсняла.

По неразбираеми аргументи до момента у нас не е въвеждана екотакса за най-големите замърсители на пътя – старите камиони и рейсове. Вносителите са били освободени от продуктовата такса, а на процедура разноските по преработването на тези машини се е плащало от събраните от жителите екотакси за леки коли.

Това са мощни транспортни средства с по-големи мотори с вътрешно горене, които изхвърлят и по-големи количества нездравословни изгорели газове, които замърсяват въздуха от 7 до 10 пъти повече спрямо леките коли. Липсата на екотакса за тези тежкотоварни коли способства за по-голямо търсене и използването на такива остарели товарни и транспортни средства, които са по-големи замърсители на въздуха.

През май Министерство на околната среда и водите пусна за публично разискване промени в Наредбата за установяване на реда и размера за възнаграждение на продуктова такса. С цел стимулиране на екологичния превоз ведомството освободи от екотакса електрическите автомобили и вкара продуктова такса за импорт на остарели рейсове и товарни коли, каквато е и наклонността в цяла Европа. Това са част от ограниченията за възстановяване на качеството на въздуха, за което България е застрашена от съществени финансови наказания.

В някои огромни европейски градове даже се вкарват ограничавания за придвижване на остарели дизелови рейсове и камиони.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР