Европейската комисия одобри във вторник решение на румънското правителство да

...
Европейската комисия одобри във вторник решение на румънското правителство да
Коментари Харесай

Еврокомисията разреши на Румъния да похарчи 103 млн. евро за заводи за батерии

Европейската комисия утвърди във вторник решение на румънското държавно управление да поддържа със 103 млн. евро държавни средства построяването на уреди за предпазване на ток.

Мярката ще бъде отчасти финансирана от Механизма за възобновяване и резистентност, след позитивната оценка на Комисията за румънския проект за възобновяване и приемането му от Съвета.

Целта на схемата е да подкрепи вложенията в уреди за предпазване на електричество в акумулатори, което разрешава консолидиране на възобновима сила, идваща от вятърни и слънчеви източници в румънската електроенергийна система.

Съгласно схемата помощта ще бъде под формата на директна безплатна помощ за планове, определени посредством конкурентен тръжен развой.

Помощта на бенефициент би трябвало да дава отговор на три условия - да покрива 100% от дефицита на финансиране на плана или да дава по 167 хиляди евро за мегаватчас конфигуриран потенциал за предпазване или оптималната сума от 15 милиона евро. Проектите ще бъдат определени до 31 декември 2023 година и би трябвало да бъдат приключени до 31 декември 2025 година

Европейската комисия заяви, че е открила, че румънската скица за държавно подкрепяне е нужна и подобаваща за ускорение на вложенията в уреди за предпазване на електрическа енергия, като по този метод способства за стратегическите цели на Европейски Съюз, свързани със зеления преход. Освен това Комисията заключава, че схемата е пропорционална, защото помощта ще бъде лимитирана до нужния най-малко и няма да има безпричинно негативно влияние върху конкуренцията и търговията в Европейски Съюз.

Заложеното в българския проект за възобновяване и резистентност създаване на цех за акумулатори е измежду най-оспорваните планове, като критиците му настояват, че той е плод на лобистки ползи, а не средство за осъществяване на обещанието България да понижи с 40% въглеродните си излъчвания.

 План за възобновяване и енергетика: План за възобновяване и енергетика: " електрически Чирен " ще се строи още през 2022 година

Преди да се разпусне през януари, запазвайки работата на въглищните централи и след 2038 година

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР