Европейската комисия одобри Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури

...
Европейската комисия одобри Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури
Коментари Харесай

Над 237 млн. лв. ще се налеят в сектор Рибарство до 2027 г...

Европейската комисия утвърди Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури 2021-2027 година (ПМДРА), която ще се ползва у нас. България е 9-ата страна членка с утвърдена такава стратегия от целия Европейски съюз. Общият бюджет на ПМДРА 2021-2027 година е 121 349 569 евро, или 237 335 486 лв. безплатна финансова помощ, като разпределеният финансов запас от Европейския фонд за морско дело, риболовство и аквакултури (EФМДРА) е в размер на 84 944 698 евро, или 70% от общия бюджет, а националното съфинансиране е 36 404 871 евро, или 30% от бюджета на Програмата.



Приемането на българската Програма за морско дело, риболовство и аквакултури за идващия програмен интервал е значим знак за  устойчивостта на рибарския ни бранш и рибарските общности, разяснява ръководителят на Управляващ орган на Програмата и заместник-министър на земеделието Георги Събев. По думите му, рибарството е извънредно значимо, изключително за някои райони у нас, като крайморските. Той акцентира, че посредством Програмата ще се поддържа и развиването на локалния занаят, и локалните общности както по Черноморието, по този начин и по Дунав и вътрешността на страната.

Заместник-министър Събев сподели още, че на фона на световните провокации това е добър и значим сигнал за българското риболовство. „ След всички положени старания съм горделив, че с помощта на Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури 2021-2027 година се дава действителен късмет да реализираме задачата за един по-конкурентоспособен, по-устойчив и по-модерен бранш „ Рибарство “ в България. Предприятията в бранша могат да се възползват от финансовата поддръжка, с цел да развият капацитета си, да вкарат нововъведения и да се оправят с актуалните пазарни провокации “, разяснява Георги Събев.  

Сред задачите на ПМДРА 2021-2027 година е заложено още укрепването на стопански, обществено и екологично устойчиви риболовни действия, произвеждане на аквакултури и преправка на артикули от лов на риба и аквакултури. В тази връзка предприятията ще бъдат подкрепени за вложения в повишение на енергийната успеваемост, цифровизация и диверсификация на производството.  През програмен интервал 2021-2027 година фокусът ще бъде ориентиран и към поощряване адаптирането на риболовния потенциал, реализиране на ефикасен надзор и правоприлагане в региона на рибарството, в това число битка с противозаконния, недеклариран и нерегулиран лов на риба.

Друг главен акцент по ПМДРА 2021-2027 година е отбраната и възобновяване на водното биологично многообразие и на водните екосистеми.  По Програмата ще се подкрепят и вложения в устойчива синя стопанска система в крайбрежните и вътрешните региони. Ще се предизвиква и развиването на общностите, занимаващи се с риболовство и аквакултури. Важен аспект от използването на ПМДРА 2021-2027 година е и повишение на знанията за морската среда и разширение на морското наблюдаване. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР