Европейската комисия одобри Програмата за храни и основно материално подпомагане

...
Европейската комисия одобри Програмата за храни и основно материално подпомагане
Коментари Харесай

България ще получи 411,7 млн. лева по европейската програма за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г.

Европейската комисия утвърди Програмата за храни и главно материално подкрепяне 2021 – 2027 година, посредством която България ще получи финансиране в размер на 411,7 млн. лв., оповестиха от пресцентъра на Министерството на труда и обществената политика (МТСП).

Средствата са за обезпечаване на поддръжка на най-уязвимите групи, живеещи в беднотия и дълбока обществена изолираност. Това са първите две стратегии на Министерството на труда и обществената политика, които се съфинансират от Европейския обществен фонд плюс - за храни и за развиване на човешките запаси, са първите.

С контрактуваните два пъти повече средства спрямо завършилия програмен интервал поддръжката ще бъде разширена доста. Годишно ще бъдат раздавани към 350 000 пакети с познатите от първия програмен интервал хранителни артикули и още толкоз с хигиенични материали, които са нов тип подкрепяне. Запазва се даването целогодишно на топъл обяд за към 50 000 уязвими лица средномесечно.

В новата стратегия фокусът е подложен върху поддръжката за децата. Бебешки артикули от първа нужда ще получат фамилиите на 10 000 новородени. Ваучери за детска кухня са планувани за още 10 000 деца от 10 месеца до 3 години.

Предвижда се другите типове поддръжка да доближат общо до над 600 000 лица, които са в неспособност да обезпечат своите и на децата си съществени витални потребности. Бенефициентите по Програмата за храни са задължени да дават на подкрепените лица съпътстващи ограничения след оценка на самостоятелните им нужда. Чрез включването им в претовареност, в образования, обезпечаване на достъп до обществени услуги, здравни грижи и други, се цели да се реализира трайно превъзмогване на бедността и обществената изолираност и по този начин да се обезпечи резистентност и успеваемост на Програмата.

Съпътстващите ограничения са ориентирани и към обезпечаване на условия за еднакъв старт и ранно детско развиване за всички деца, посредством поддръжка на фамилии, които изпитват усложнения да се оправят с провокациите на родителството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР