Европейската комисия одобри първия пакет от стратегически планове по Общата

...
Европейската комисия одобри първия пакет от стратегически планове по Общата
Коментари Харесай

Одобриха ОСП плановете на 7 държави

Европейската комисия утвърди първия пакет от стратегически проекти по Общата селскостопанска политика /ОСП/ до 2027 година на седем от страните членки - Дания, Финландия, Франция, Ирландия, Полша, Португалия и Испания.

През интервала 2023-2027 година ОСП ще получи финансиране в размер на 270 милиарда евро. Седемте одобрени плана, обгръщат бюджет от над 120 милиарда евро, в това число над 34 милиарда евро, предопределени извънредно за цели в региона на околната среда и климата и за екосхеми.

В подтекста на съветската експанзия против Украйна и продължаващото доста повишаване на цените на стоките Еврокомисията прикани страните членки да употребяват всички благоприятни условия, планувани в техните стратегически проекти по ОСП, с цел да укрепят устойчивостта на националните селскостопански браншове за възстановяване на продоволствената сигурност, написа sinor.bg.

Едно от главните провокации пред европейското селско стопанство през идващите години е обвързвано с приемствеността сред поколенията. От значително значение е да се резервира конкурентоспособността на селскостопанския бранш и да се увеличи привлекателността на селските региони. Важно място във всеки утвърден проект заема характерното подкрепяне за младите аграрни стопани в размер на над 3 милиарда евро, които ще стигнат непосредствено до своите получатели в седемте страни.

Европейската комисия остава да утвърди оставащите 21 проекта, сред които и българският, който се доработва за прощален път. По този мотив служебният министър Явор Гечев разяснява:  “Амбицията ни е до края на октомври месец да сме дали отговор на всичките забележки, с цел да можем да вкараме този вид. Ако има по-късно нещо за изчистване, до Нова година да е готово ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР