Европейската комисия одобри отпускането на 37.4 млн. евро за България

...
Европейската комисия одобри отпускането на 37.4 млн. евро за България
Коментари Харесай

Еврокомисията одобри 37.4 млн. евро за украинските бежанци у нас

Европейската комисия утвърди отпущането на 37.4 млн. евро за България по програмата CARE за доближаването на бежанците в Европа. По-рано тази година, дружно със съзаконодателите, Европейска комисия утвърди предлагането " Действия по линия на доближаването за бежанците в Европа " (CARE).

CARE дава опция на страните членки и районите да дават незабавна поддръжка за хората, бягащи от съветската инвазия в Украйна, посредством въвеждане на еластичност в разпоредбите на политиката на доближаване за интервала 2014 - 2020 година за бързо преразпределяне на наличното финансиране към сходна незабавна поддръжка. 

Като една от страните, приемащи забележителен брой украински бежанци, България се възползва от тази еластичност и Еврокомисията неотдавна утвърди отпущането на общо 37.4 млн. евро за ограничения по CARE. Тези средства се дават по оперативните стратегии " Околна среда " и " Добро ръководство ", като обезпечават надлежно 15.6 милиона евро и 21.8 милиона евро. 13.3 милиона евро са от Европейския фонд за районно развиване, 18.5 милиона евро от Европейския обществен фонд и 5.6 милиона евро - национално съфинансиране.

В идващите седмици се чака да бъдат утвърдени още 37 милиона евро от оперативната стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". Средствата, програмирани в границите на CARE, ще допринесат за покриване на разноските за главните потребности на бежанците в България, които бягат от войната в Украйна - настаняване и храна.

Те са в допълнение към към този момент утвърдената поддръжка през лятото на 2022 година по REACT EU ориентирани към интеграция на пазара на труда и хранителна и съществена материална помощ - 26 милиона евро.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР