Европейската комисия одобри изменение на Оперативна програма Околна среда“ (ОПОС)

...
Европейската комисия одобри изменение на Оперативна програма Околна среда“ (ОПОС)
Коментари Харесай

Брюксел ни разреши да прехвърлим 70 млн. от европрограмата за екология към тази за бизнеса


Европейската комисия утвърди изменение на Оперативна стратегия „ Околна среда “ (ОПОС) за актуализиране на финансовото систематизиране по програмата. На 21 май 2020 година Министерският съвет одобри решение за изменение на ОПОС, с което към оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 година ” се пренасочват 49,5 млн. лева по линия на Европейския фонд за районно развиване и 20,4 млн. лева по линия на Кохезионния фонд. Така близо 70 млн. лева от ОПОС се пренасочват в поддръжка на дребния и междинен бизнес и на българската стопанска система в изискванията на международна пандемия.

Пренасочването е в отговор на Решение на Министерския съвет № 256/14.04.2020 година и № 319/11.05.2020 година, според реализирано съглашение на национално равнище за преразпределяне на средства от Европейските структурни и капиталови фондове сред оперативните стратегии към ограничения за ограничение на негативните последствия от разпространяването на COVID-19. По този метод ще се подкрепи процесът по обезпечаване на поддръжка за българската стопанска система във връзка с дребния и междинен бизнес, с цел да се подсигурява последващото излизане на предприятията от актуалната рецесия с минимални разтърсвания и при допустимо най-благоприятни условия, както за чиновниците, по този начин и за техните работодатели.

Финансирането от близо 70 млн. лева ще бъде обезпечено от недоговорен или икономисан досега запас по оперативната стратегия. С утвърденото от Европейска комисия изменение на Оперативна програма „ Околна среда “ и за цялостно и дейно асимилиране на средствата по програмата, са трансферирани спестени финансови средства от предпочитана ос „ Води “ към  предпочитана ос  „ Подобряване качеството на атмосферния въздух “. Прехвърлянето на средства не оказва въздействие върху поетите от ОПОС задължения за финансиране построяването на ВиК инфраструктура и върху осъществяването на подписаните контракти с ВиК оператори и общини в бранш „ Води “.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР