Европейската комисия одобри днес положителната предварителна на искането на България

...
Европейската комисия одобри днес положителната предварителна на искането на България
Коментари Харесай

ЕК одобри първи грант за България от € 1,37 млрд.

Европейската комисия утвърди през днешния ден позитивната предварителна на настояването на България за разпределяне на безплатни средства в размер на 1,37 милиарда евро по линия на Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ), заяви говорителката на Европейска комисия Веерле Нойц.

Механизмът е основният инструмент в основата на Фонда за възобновяване от пандемията от COVID-19 „ Европейски Съюз от последващо потомство “.

На 31 август България показа на Комисията искане за заплащане въз основа на постигането на 22 основни стадия и цели, определени в Решението за осъществяване на страните членки (Съвета на ЕС) за първата вноска. Те обгръщат промени и вложения в региона на образованието, интелигентната индустрия, неутралността във връзка с климата, цифровата съгласуваност, устойчивия превоз и пътната сигурност, правораздаването, битката с прането на пари, общественото приобщаване, опазването на здравето и системата за одит и надзор, обвързвана с МВУ.

Българският народен проект за възобновяване и резистентност включва ограничения за вложения и промени в 12 тематични съставния елемент. Той ще бъде подсилен с 5,7 милиарда евро под формата на грантове.

Плащанията по МВУ се основават на резултатите и зависят от осъществяването от страна на страните членки на вложенията и промените, обрисувани в националните им проекти.

Европейска комисия изпрати позитивната си предварителна оценка на осъществяването от страна на България на основните стадии и задачите, нужни за това заплащане, на Икономическия и финансов комитет (ИФК) с искане за неговото мнение. То би трябвало да бъде показано до 4 седмици и би трябвало да бъде взето поради в оценката на Комисията. След това Европейска комисия ще одобри окончателното решение за отпущането на средствата. И тогава парите ще могат да бъдат платени на България.

Комисията ще направи оценка на идващите претенции за заплащане от България въз основа на осъществяването на основните стадии и задачите, обрисувани в Решението за осъществяване на Съвета, като отрази напредъка по осъществяването на вложенията и промените.

“За мен е наслаждение през днешния ден да поздравя България. Според оценката на специалистите на Европейска комисия България е подготвена да получи първо заплащане по линия на “ЕС от последващо потомство “. След като страните членки дадат зелена светлина, България ще получи 1,37 милиарда евро вследствие на нейния добър и бърз прогрес в осъществяването на първия набор от промени и вложения, избрани в проекта ”, разяснява ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя посочи, че страната ни е направила значими промени и вложения за подсилване на рамката за битка с прането на пари, възстановяване на адекватността и обсега на схемата за най-малък приход и даването на обществени услуги в страната, реформиране на предучилищното, учебното и висшето обучение и ученето през целия живот, въвеждане на нова тактика за пътна сигурност и проект за деяние и основаване на удобна капиталова среда за разрастване на високоскоростни и 5G мрежи в страната.

“Гордея се, че „ Европейски Съюз от последващо потомство “ ще помогне на България да реализира своя екологичен и дигитален преход и ще продължим да поддържаме България, с цел да подсигуряваме триумфа на нейния проект “, добави Фон дер Лайен.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР