Европейската комисия одобри близо 94 милиона евро за високоефективна централа

...
Европейската комисия одобри близо 94 милиона евро за високоефективна централа
Коментари Харесай

ЕК дава 94 млн. евро за централа за енергия от отпадъци в България

Европейската комисия утвърди близо 94 милиона евро за високоефективна централа за комбинирано произвеждане на сила от боклуци в България, оповестиха от Европейска комисия, представени от " 24 часа ".
Съгласно разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ Европейската комисия утвърди български проекти за подкрепяне на построяването и употребата на високоефективна централа за комбинирано произвеждане на електрическа енергия и топлинна сила, употребяваща гориво, получено от негодни за преработване битови боклуци, като отговарящи на разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ.
Подкрепата ще се състои от две обособени ограничения:пряка безплатна помощ в размер на почти 90,8 милиона евро (около 177,6 милиона лева), финансирана от структурните фондове на Европейски Съюз, ръководени от България; заем, провиснал от Столична община на „ Топлофикация “ ЕАД с преференциална рента, възлизащ на почти 3 милиона евро (около 5,8 милиона лева).
На 8 октомври 2019 година България уведоми Комисията за своите проекти за подкрепяне на построяването и употребата на високоефективна централа за комбинирано произвеждане на топлинна сила и електрическа енергия в София.
Централата ще създава топлинна сила и електричество с мощ почти 55 MW за топлинната сила и 19 MW за електрическата енергия. За гориво ще бъдат употребявани към 180 000 тона негодни за преработване битови боклуци годишно.
Инсталацията, която ще бъде построена от „ Топлофикация “ ЕАД, ще бъде обвързвана с топлофикационната мрежа на София. Очаква се построяването да завърши до края на 2023 година
Изграждането и употребата на високоефективната централа за комбинирано произвеждане на сила в София е третият стадий отдългогодишния план в региона на околната среда, финансиран от структурните фондове на Европейски Съюз (ЕСИФ/ЕФРР) за възстановяване на третирането на отпадъците в Софийска област, България.
Actualno.com напомня, че след скандал и решение на Столичния общински съвет (СОС) от 17 май, 2018 година, Столична община извършва план „ Интегрирана система от уреди за отнасяне на битовите боклуци “ по Оперативна стратегия " Околна среда ". Той е разграничен на три етапи, от които изпълнени са двете. Изградена е апаратура за биологично отнасяне на площадка „ Хан Богров “; хранилище за неопасни боклуци „ Садината “; цех за механично-биологично отнасяне на боклуци „ Садината “ с произвеждане на RDF на обща повърхност 106 204 m2, потенциал – 410 000 тона/годишно боклуци (което подхожда на приблизително на ден количество от 1 320 т/ден, с оптимален приток на боклуци – 1500 т/дневно); преправка на отпадъците посредством Herhof-технология, посредством която се получава до 180 000 тона/годишно RDF - боклук.
Още за плана можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР