Европейската комисия одобри 168,9 млн. евро помощ за българските земеделци.

...
Европейската комисия одобри 168,9 млн. евро помощ за българските земеделци.
Коментари Харесай

ЕК одобри близо €170 млн. помощ за българските земеделци


Европейската комисия утвърди 168,9 млн. евро помощ за българските земеделци. Средствата ще бъдат изплатени по две схеми за подкрепяне.

Производителите на зърно и маслодайни култури ще получат 84 милиона евро (164 милиона лева). По линия на помощта в подтекста на войната на Русия против Украйна, земеделските стопани ще получат към 84,9 милиона евро (166 милиона лева).

Двете схеми бяха утвърдени според Временната рамка за държавна помощ при рецесии и преход, призната от Комисията на 9 март 2023 година и променена на 20 ноември 2023 година и на 2 май 2024 година Подкрепата ще бъде в стеснен размер под формата на директни безплатни средства, прецизират от Европейска комисия.

От Комисията показват, че първата мярка ще бъде отворена за производители на избрани зърнени и маслодайни култури (а точно пшеница, ечемик, рапица, царевица и слънчоглед), които са изложени на риск от загуба на финансова ликвидност заради компликациите на селскостопанския пазар, провокирани от войната на Русия против Украйна. Втората мярка ще бъде за първоначални селскостопански производители в секторите, свързани с едри и дребни преживни животни, пчелни колонии, плодове и зеленчуци, маслодайна роза, лозя и тютюн, които са изправени пред дефицит на ликвидност и са директно наранени от сериозните усложнения в стопанската система, провокирани от войната на Русия против Украйна.

Според Европейска комисия българските схеми са в сходство с изискванията, избрани във Временната рамка за държавна помощ при рецесии и преход . По-специално помощта i) не надвишава 280 000 EUR на бенефициер; и ii) се дава не по-късно от 31 декември 2024 година Комисията стигна до заключението, че схемите са нужни, подобаващи и пропорционални за превъзмогването на съществени усложнения в стопанската система на страна членка в сходство с член 107, параграф 3, писмен знак б) от Договора за действието на Европейски Съюз и изискванията, избрани във Временната рамка.
 Украинската помощ потегли към земеделците
Украинската помощ потегли към земеделците

Още 125 милиона лв. ще бъдат изплатени до края на ноември
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР