Европейската комисия одобри 16 млн. евро в подкрепа на разширяването

...
Европейската комисия одобри 16 млн. евро в подкрепа на разширяването
Коментари Харесай

Европейската комисия одобри 16 млн. евро за разширяването на Чирен

Европейската комисия утвърди 16 млн. евро в поддръжка на разширението на газохранилището на „ Булгартрансгаз “ в Чирен, заяви Българска национална телевизия.

„ Булгартрансгаз “ ще влага към 285 млн. евро за разширение на потенциала на газохранилището в Чирен, което е единственото оборудване за предпазване на природен газ в България. Очаква се потенциалът за предпазване да нарасне съвсем двойно – от 550 млн. на 1 милиарда кубични метра. Ще бъде повишен и потенциалът за евакуиране и подаване на природен газ в мрежата.

България уведоми Комисията за проектите си да поддържа инвестицията на „ Булгартрансгаз “ с 9-годишна обществена гаранция по заема за финансиране на мярката в размер на 16 млн. евро. Целта е да се подсигурява сигурността на доставките на газ, да се ускори конкуренцията на пазара на газ, в това число с помощта на по-голямата интеграция на оборудването към мрежата, и да се насърчи търговията с газ в района.

Разширяването на газохранилището в Чирен е Проект от общ интерес („ ПОИ “) за Европа, включен в петия лист. ПОИ имат за цел завършването на европейския вътрешен енергиен пазар, с цел да се помогне на Европейския съюз да реализира задачите си в региона на енергетиката и климата.

Европейската комисия откри, че българската скица е нужна и подобаваща за улеснение на вложенията на „ Булгартрансгаз “ в оборудването му за предпазване на природен газ. Освен това Европейска комисия стигна до заключението, че схемата е пропорционална, защото помощта ще бъде лимитирана до нужния най-малко, с цел да се подсигурява инвестицията в оборудването, и няма да има неоправдани негативни резултати върху конкуренцията и търговията в Европейски Съюз. Възоснова на това Комисията утвърди мярката според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР