Европейската комисия очаква България да възстанови още 28,7 милиона евро

...
Европейската комисия очаква България да възстанови още 28,7 милиона евро
Коментари Харесай

ЕНП: Случаят с българските къщи е ужасяващ

Европейската комисия чака България да възвърне още 28,7 милиона евро от средствата, обезпечени от бюджета на Европейски Съюз за създаване у нас на така наречен къщи за посетители . Това заяви Кристина Бохман, представител на дирекцията по земеделие на Европейска комисия при чуване в комисията на Европейския парламент по бюджетен надзор.

По нейните думи останалата част от средствата, които подлежат на възобновяване, към този момент са върнати от нашата страна . Бохман означи, че българските управляващи сами са решили в новия бюджет на Европейски Съюз до 2027 година да не залагат повече сходни планове . Според нея единствено в България се следят толкоз всеобщи подозрения за нередности със средствата по този фонд, въпреки че са осъществени 21 инспекции в 10 страни от Европейски Съюз .

Генералният шеф на службата за битка с измамите със средства от Европейски Съюз (ОЛАФ) Виле Итала съобщи, че у нас от 746 къщи за посетители, получили над 103 милиона евро финансиране, 377 са били тествани и нито една от тях не извършва поставените цели за нашарване на икономическите действия на районно ниво и за откриване на работни места . Той регистрира, че българските управляващи са ревизирали 288 къщи и за 253 са открили нарушавания - 88 на 100.

Итала добави, че за 158 къщи е предложено вложените средства от Европейски Съюз да бъдат върнати напълно . Общо 456 къщи не са били тествани, тъй като периодите за това са изтекли, разясни той.

Представителите на Европейската национална партия в парламентарната комисия нарекоха случая с българските къщи "ужасяващ " . От името на социалистите и демократите евродепутатът Цветелина Пенкова прикани за понасяне на отговорност и означи, че до момента по повдигнатите обвинявания няма присъди.

Според групата на Зелените отчетът за къщите за посетители е пагубен .

Евродепутатът Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ) дефинира данните като тревожни и изрази очакване тези, които съзнателно са злоупотребили и са изправени на съд, да понесат отговорност. Подобни срамни действия основават облика на цяла страна, уточни той. Новаков предложи Европейска комисия и ОЛАФ да разработят начини за по-ранно засичане на нередности.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР