Европейската комисия обяви в четвъртък, че е предприела първата стъпка

...
Европейската комисия обяви в четвъртък, че е предприела първата стъпка
Коментари Харесай

Брюксел предприе първа правна стъпка срещу Полша заради закона за руското влияние

Европейската комисия разгласи в четвъртък, че е подхванала първата стъпка в юридически развой против Варшава поради за несъразмерното съветско въздействие, който съгласно критиците за опозиционни политици да заемат обществени длъжности, съобщи " Ройтерс ".

" Днес Европейската комисия откри процедура за нарушаване, като изпрати публично уведомително писмо до Полша за нарушавания на правото на Европейски Съюз ", се споделя в изказване на комисията.

" Комисията счита, че новият закон попречва безпричинно демократичния развой (и) може да ограничи успеваемостта на политическите права на лицата, определени на демократични избори. "

Съединени американски щати по-рано също показаха угриженост за закона, който ще даде опция на комисия да проверява дали опозиционни партии са разрешили Полша да бъде прекалено повлияна от Русия. Либералната партия " Гражданска платформа ", на власт от 2007 година до 2015 година, твърди, че той има за цел да унищожи поддръжката за нейния водач и някогашен министър председател Доналд Туск преди националните избори, планувани за октомври или ноември.
Според Брюксел дейностите на комисията, да вземем за пример следствия и обществени чувания, рискуват да нанесат съществени вреди на репутацията на претенденти в избори и, установявайки, че даден човек е работил под съветско въздействие, биха могли да лимитират успеваемостта на политическите права на хора, определени на демократични избори.

Новият закон дава доста необятна и неуточнена формулировка на " съветско въздействие " и " действия ", показва още Брюксел.

Комисията може да наложи наказания, забраняващи на длъжностно лице да заема функционалности, свързани с потреблението на обществени средства за интервал до 10 години. Това е сходно по естество на ограниченията, планувани в Наказателния кодекс. Тези наказания са използвани и за дейности, които са били законни, когато са били осъществени. По този метод се нарушават правилата на правомерност и на възбрана за назад деяние.

Освен това решенията на комисията подлежат на обзор единствено от административни съдилища, който е стеснен до условието за съблюдаване на закона и не включва инспекция на коректността на оценката на обстоятелствата и преценката на доказателствата, осъществени от комисията.

Що се отнася до обработването на персонални данни, съгласно Еврокомисията новият закон не планува уместно правно съображение за обработката, нито нужните гаранции за чувствителни данни, което е несъвместимо с разпоредбите на Европейски Съюз за отбрана на данните.

Полша разполага с 21 календарни дни, с цел да отговори на формалното уведомително писмо. Ако не го направи, Брюксел може да реши да изпрати стимулирано мнение като последваща стъпка в процедурата за нарушаване.

Президентът на Полша Анджей Дуда сподели в петък, че в закона.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР