Европейската комисия обяви конкурс за „Европейска столица за интелигентен туризъм

...
Европейската комисия обяви конкурс за „Европейска столица за интелигентен туризъм
Коментари Харесай

ЕК обяви конкурс за „Европейска столица за интелигентен туризъм 2019“


Европейската комисия разгласи конкурс за „ Европейска столица за образован туризъм 2019 “. Тази нова самодейност има за цел да награди европейските градове и да им даде опцията да споделят образцовите си практики на интелигентни туристически дестинации.

Награждавайки образцовите практики на интелигентния туризъм, разрастващи този капацитет, Европейският съюз желае да насърчи новаторските и приобщаващи решения в устойчивия и наличен туризъм, да разпространява интелигентния цифров туризъм и да ускори ролята на историческото завещание, както и на културните и креативен промишлености като активи на туризма. Тази самодейност ще способства за подобряването на профила на Европа като туристическа дестинация, както и за основаването на платформа за шерване на най-хубавите практики на европейските градове в региона на туризма.

Туристическият бранш е третият максимален бранш на социално-икономическа активност на Европейски Съюз и играе основна роля в приноса към растежа и заетостта.
Предвижда се да бъдат определени 2 столици на интелигентния туризъм, както и да бъдат наградени достиженията на градове в четири области- резистентност, досегаемост, цифровизация и културно завещание и творчество.

Конкурсът е отворен за градовете в Европейски Съюз с население над 100 хиляди поданици, а крайният период за кандидатстване е 30 юни, 16 часа централноевропейско време, като поръчките за присъединяване се вършат през уеб страницата: SmartTourismCapital.eu.

Основните критерии, по които ще се правят оценка участниците са 5. Първите две плануват инспекция за това какъв брой новаторски и интелигенти са прилаганите ограничения и какъв брой са устойчиви са те във времето. Ще се следи и по какъв начин са включени в изпълнените ограничения другите обществени групи и какви са измеримите въздействия на прилаганите ограничения. Ще се прави оценка и за степента, до която ограниченията са съдействали за повишение на профила на града като туристическа дестинация.

Предвижда се да бъде изработен прелиминарен асортимент, при който всички позволени кандидатури ще бъдат оценени по открити критерии от комисия от самостоятелни специалисти. Комисията ще избере най-вече 10 града, които ще бъдат поканени да показват кандидатурата си пред европейско жури в Брюксел, които ще бъдат оповестени през август. Европейското жури ще направи окончателния асортимент на 2-те Европейски столици на интелигентния туризъм 2019 и 4-те тематични европейски награди за образован туризъм във всяка обособена категория, през септември.

Наградените градове ще бъдат показани на специфична галерия на церемонията по награждаването в Брюксел на 7 ноември 2018 година, като част от Европейския ден на туризма.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР