Европейската комисия обяви днес обособяването на флот от специализирани самолети

...
Европейската комисия обяви днес обособяването на флот от специализирани самолети
Коментари Харесай

ЕС предприема мерки за борба с горските пожари

Европейската комисия разгласи през днешния ден обособяването на флот от профилирани самолети за битка с горските пожари през това лято. Засега седем противопожарни самолета и шест вертолета ще бъдат част от флота, се отбелязва в известието на комисията.

Пет страни от Европейски Съюз, постоянно страдащи от горски пожари в последните години, са дали разполагаем свои въздухоплавателни средства за тази година - Хърватия (2 самолета), Франция (1 самолет), Италия и Испания (по 2 самолета), Швеция (6 вертолета).

През лятото денонощният център на Европейски Съюз за дейности в изключителна конюнктура ще бъде заздравен с екип за работа с горски пожари, формиран от специалисти от европейските страни. През цялото лято ще се привикват постоянни видео заседания с страните за шерване на данни за заплахата от пожари. Спътниковата система на Европейски Съюз "Коперник " ще бъде употребена, с цел да се картографират горски пожари.

В последните години Европа претърпя съществени естествени и породени от индивида бедствия - горски пожари, наводнения, стихии и трусове. Тези събития доведоха до повече от 100 човешки жертви през предходната година. Досега механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз се основаваше на система за координиране на разгръщането на непринудено предоставената от участващите страни помощ в страната, поискала поддръжка. Предложенията за помощ се съгласуват от център в Брюксел.

През последните години неприятното време и нововъзникващи закани сложиха на тестване способността на страните в Европейски Съюз да си оказват помощ взаимно, изключително когато няколко страни са изправени пред еднакъв тип злополучие по едно и също време. В случаите, когато опциите са отговор са лимитирани или липсват, Европейски Съюз не разполагаше със ресурс за подкрепяне на затруднените страни, разяснява Европейска комисия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР