Европейската комисия обяви, че ще забрани двойните стандарти на храната

...
Европейската комисия обяви, че ще забрани двойните стандарти на храната
Коментари Харесай

Край на двойния стандарт при храните в ЕС

Европейската комисия разгласи, че ще забрани двойните стандарти на храната в целия съюз. Причината е натискът от страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). „ Ще засилим битката против двойното качество на храните “, съобщи европейският комисар за правораздаването, потребителите и равенството сред половете Вера Йоурова, представена от euractiv.com.

Още предходната година Комисията даде обещание, че ще предприеме нужните ограничения. Освен това Жан-Клод Юнкер, разгласи че няма да одобри в някои елементи на Стария континент хората да се хранят с артикули с по-ниско качество, в сравнение с в други страни, макар че опаковките и брандирането са идентични, пишат още от euractiv.com, представени от "Агрозона ". Проучванията на няколко държавни управления в Централна и Източна Европа откриха, че мултинационалните компании за храни продават артикули, създадени с по-нискокачествени съставки в новите страни-членки на Европейски Съюз. В това време те ги търгуват със същата опаковка и марка, употребена в Западна Европа.

Храната с двойно качество е провокирала сериозна рецензия от водачите в източните държави-членки на Европейски Съюз. Унгарски държавен глава разказва обстановката като „ най-големия скандал на близкото минало “.Изглежда обаче, че политическият напън от страна на държавните управления на страните от ЦИЕ е убедил Комисията да промени метода на инспекции. Така институцията ще разгласи двойния стандарт за противозаконна процедура. Изследванията в страните от Източна Европа демонстрират, че доста артикули, в това число прахът за пране, са с по-ниско качество от същата марка и опаковка в по-старите държави-членки. За да се реши казусът, ще бъде употребена методология, като се чака тя да бъде стартирана през втората половина на годината. Йоурова добавя, че откакто техният проучвателен център приключи с хранителни артикули, тя е инструктирала да приготвят методология за перилните препарати. Чешкият държавен секретар по европейските въпроси Алеш Хмелар приветства предлагането на Комисията като огромен прогрес.

От своя страна евродепутатът Олга Сехналова, която се бори против двойното качество на храните от 2011 година насам, съобщи, че предлагането би трябвало да бъде „ задълбочено разисквано с надзорните органи и най-много би трябвало да бъде изяснено “. Според Комисията правото на търговеца да приспособява продуктите въз основа на по този начин наречените основателни аргументи, като съществуването и сезонността на суровините и желанията на потребителите, към момента би трябвало да бъде непокътнато. Трябва да се предотвратят каквито и да е малки врати, които биха могли да доведат до по-нататъшно отчаяние измежду потребителите. „ Ако производителите желаят да трансформират съставките, те би трябвало да коментират това на потребителите. Това няма да е елементарен спор ", споделя евродепутатът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР