Европейската комисия не е променила позицията си и не смята

...
Европейската комисия не е променила позицията си и не смята
Коментари Харесай

ЕК остава против финансирането на гранични огради

Европейската комисия не е трансформирала позицията си и не счита да финансира огради по външните граници на Европейски Съюз.

Това стана ясно от отговора на въпрос на Клуб Z на Марош Шефчович – зам.-председател на Европейска комисия за междуинституционалните връзки и вероятности. Той приказва след съвещание на Съвет „ Общи въпроси “ в Брюксел.

„ По европейските фондове за ръководство на границата Комисията финансира мобилна и стационарна инфраструктура, съоръжение за наблюдаване, техническа помощ и изглаждане на потенциал. Инфраструктура е покрита от нашия механизъм за правна помощ и финансиране. Европейска комисия реши да финансира да вземем за пример преоборудването и разширението на граничните пунктове, нужните за новите съоръжения IT системи, поддръжката на оборудването и други съоръжения, употребявани за ръководство на границите “, отговори Шефчович.

Става дума за камери, детектори на придвижване, средства за превозването им до границата, системи за радиокомуникации, образование и закупуване на екипировка за чиновниците на „ Фронтекс “ и други

По думите на комисаря му в Европейски Съюз имат вяра, че е най-добре да има фокусиране върху финансирането да бъде по упоменатите посоки.

„ Тези пари покриват много неща и това, което се опитваме да вършим, е посредством европейско финансиране да се фокусираме върху това  къде можем да дадем най-висока добавена стойност. Вярваме, че вложенията в този тип софтуерни решения оказваме помощ на нашите страни членки да се оправят с този доста значим въпрос “, приключи Марощ Шефчович.

Въпросът за финансирането на оградите е бил издигнат на Съвета през днешния ден, само че не е бил основна тематика, отговори на Клуб Z Йесика Росвал – министър по европейските въпроси на Швеция, която сега е ротационен ръководител на Съвета.

Министрите са разискали по какъв начин контролът по границите да стане по-ефективен, сподели тя. Но не отговори дали са правилни изказванията на дипломатически източници, че след Австрия още най-малко няколко страни от Европейски Съюз към този момент упорстват за европейско финансиране на стените.

Същевременно Шефчович съобщи, че не е почтено към България и Румъния да бъдат поставяни нови условия за присъединение към Шенгенското пространство. Така той отговори на въпроса дали построяването на стена е обвързано с рухване на ветото за Шенген от страна на Австрия.

Според комисаря България и Румъния са изпълнили всички критерии за присъединението към пространството за свободно придвижване.

„ Жалко е, че това не се случва. Разполагаме с спомагателни принадлежности, с които да обсъдим другите терзания “, добави той, като засяга и настояването на Нидерландия да бъде направен спомагателен отчет за страната ни по Механизма за съдействие и инспекция.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР