Европейската комисия наложи на Google глоба в размер на 1,49

...
Европейската комисия наложи на Google глоба в размер на 1,49
Коментари Харесай

ЕК глоби Google с 1,49 млрд. евро заради рекламни практики

Европейската комисия наложи на Гугъл санкция в размер на 1,49 милиарда евро (1,69 милиарда долара) поради " злоупотреби с онлайн реклама ". Това е следващата рестрикция против търсачката, след тези от 5 милиарда и 2,4 милиарда $, които бяха наложени на интернет колоса през 2018 и 2017 година Комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер съобщи, че Гугъл " е предпазен от конкурентния напън " посредством изключителни контракти за реклама с издателите. Компанията реализира това основно посредством своята услуга AdSense, която господства 70% от пазара в Европа в последните 10 години.

Глобата беше предстояща, само че не и в такива размери. Европейски Съюз стимулира решението си точно с дългия интервал, през който Гугъл господства в онлайн рекламата. " Глобата на Комисията взема поради продължителността и тежестта на нарушаването. Тя е изчислена въз основа на цената на приходите на Гугъл от посредничеството за рекламиране в мрежата ", се споделя в известие на Европейска комисия до пресата.



" Винаги сме се съгласявали, че добре разрастващите се, процъфтяващи пазари са в полза на всички. Вече направихме необятна гама промени в нашите артикули, с цел да отговорим на опасенията на Комисията. През идващите няколко месеца ще вършим спомагателни актуализации, с цел да дадем по-голяма видимост на съперниците в Европа ", изясни Кент Уокър от Гугъл пред Engadget.

През 2006 година Гугъл добави клаузи за изключителност в рекламните контракти с интернет страниците и рекламодатели. „ Това означаваше, че на издателите е неразрешено да слагат реклами на съперници на Гугъл на страниците си с резултати от търсене “, декларират на собствен ред от Комисията. През 2009 година Гугъл леко промени тези правила, само че резервира опцията да утвърждава или отхвърля рекламите на конкурентни търсачки.

Въз основа на необятен набор от доказателства, Комисията открива, че държанието на Гугъл е навредило на конкуренцията и потребителите и задушава нововъведенията. Съперниците на Гугъл не съумяват да се развият и да оферират различни услуги за ходатайство при онлайн реклами. В резултат на това притежателите на интернет уеб сайтове са били лимитирани откъм благоприятни условия за монетизиране на пространствата си и са принудени да разчитат единствено на Гугъл.

" Домининацията на пазара не е противозаконна според антитръстовите правила на Европейски Съюз. Въпреки това, преобладаващите компании имат специфична отговорност да не злоупотребяват с мощната си пазарна позиция, като лимитират конкуренцията”, допълват от Европейска комисия.

Само няколко дни преди оповестяването на санкцията, операционната система Android на Гугъл стартира да пита потребителите кой браузър или търсачка желаят да употребяват, а освен да оферират Chrome и Гугъл. Освен това, компанията основава и обособени лицензи за Play, Chrome и Search, тъй че производителите на телефони могат да оферират свои лични други възможности.

ЕK съобщи, че пазарният дял на Гугъл в действителност е над 90% за общо търсене и над 75% за рекламиране в търсачки през последните 10 години. Решението евентуално има и политически детайл. Европейските избори стартират през май и доста гласоподаватели виждат в софтуерните колоси като Гугъл част от казуса с неравенството в приходите.

ЕK отбелязва, че наложените санкции не са всичко. „ Гугъл също по този начин е задължен да отговори на гражданските искове за компенсации, които могат да бъдат предявени пред съдилищата на държавите-членки от всяко лице или бизнес, наранени от антиконкурентното му държание “, безапелационни са от Европейска комисия.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР