Европейската комисия може да помогне финансово на България за осъществяването

...
Европейската комисия може да помогне финансово на България за осъществяването
Коментари Харесай

Еврокомисар: София е най-добре електрифицираният град

Европейската комисия може да помогне финансово на България за реализирането на зеления преход, само че страната ни най-добре знае по какъв начин той да се случи. Това съобщи европейският комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Синкявичюс уточни, че е разискал с премиера акад. Николай Денков зеления преход.


„ Благодарен съм на министър-председателя и държавното управление, че признават значимостта на зелената договорка. Говорихме за промени, за справедливия преход и за механизмите. Българските министри знаят най-добре по какъв начин да се направи този преход. Ние можем да оказваме помощ финансово, само че вие знаете най-добре по какъв начин това може да се случи “, сподели еврокомисарят.


Синкявичюс съобщи, че е имал опция да се срещне с гражданското общество и да чуе тяхното мнение за зелената договорка, кръговата стопанска система и други Той изрази удовлетворение от напредъка във връзка с електрифицирането, което се отразява доста добре за чистотата на въздуха. По време на срещите му са разисквани и процедурите за несъблюдение на европейското законодателство и България има прогрес.

По отношение на въгледобива и възможните нови процедури по несъблюдение, Синкявичюс уточни: „ В момента е прекомерно рано да приказваме за нови процедури по несъблюдение. Мога да кажа единствено положителни думи за съдействието сред българското държавно управление и Европейска комисия. Това значи, че ние напредваме. По отношение на отпадъците и тяхното култивиране България е една от 14 страни, които не са изпълнили задачите в избрания интервал “.

Той напомни, че България е последната страна в Европейски Съюз, която има друга система за пресмятане на таксите за боклук на локално равнище. „ Трябва правилото да бъде въз основа на количеството боклуци, това е правилото, по който ще се работи в бъдеще ”, посочи еврокомисарят.

Той сподели, че България би трябвало да кандидатства, с цел да получи средства за бедствието по Черноморието. „ Процедурата е отворена. България има избран период, той не е изтърван “, изясни еврокомисарят и добави, че едвам откакто аплайваме може да се вземе решение.

Синкявичюс уточни, че има обща рекомендация във връзка с това къде да се слагат измервателните станции на въздуха. „ В София има огромен прогрес във връзка с превоза. Мисля, че София е най-добре електрифицираният град, само че ахилесовата пета е в енергийния бранш - в регионите употребяващи въглища ”, означи той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР