Европейската комисия много силно е поставила въпроса за отговорността на

...
Европейската комисия много силно е поставила въпроса за отговорността на
Коментари Харесай

Служебното правителство предлага нови правила за контрол на главния прокурор

Европейската комисия доста мощно е сложила въпроса за отговорността на основния прокурор и неговите заместници, както и за публичния надзор на актовете му, съобщи в " Денят стартира " служебният министър на правораздаването Иван Демерджиев.

Затова от служебното държавно управление са разписали съответни законодателни ограничения по този въпрос в Плана за въстановяване и развиване. Изпълнението им е обвързано и с приемането на заложеното в проекта финансиране, добави той.

Мерките плануват основният прокурор да може да бъде разследван единствено от прокурори с сан на обвинители от Върховната касационна прокуратура. Демерджиев посочи, че тук не става въпрос единствено за работещите във ВКП, а за всички, които имат този сан.

Предвиден е инцидентен избор на прокурора, който да води следствието, а също и опция основният прокурор да бъде отхвърлен краткотрайно от служба до момента в който тече следствието против него. Заложено е също проверяващият прокурор да има опция да стане арбитър със същия сан откакто завърши работата си по следствието на основния прокурор. За реализирането на всичко това не са нужни промени в Конституцията, счита Демерджиев.

В студиото на " Денят стартира " той разяснява още, че профилирано правораздаване би трябвало да съществува, само че не по метода, по който действа сегашната конструкция. Министерството на правораздаването е предложило към апелативните съдилища да има по няколко магистрати, които да правят тази активност.

Новият длъжностен министър на правораздаването разяснява още, че не вижда доверие от страна на професионалните среди в работата на Висшия правосъден съвет.

Според него през последните месеци Висшият правосъден съвет бяга от взимането на значими решения посредством разнообразни процедурни хватки и отсрочва разглеждането на претенции от извънредно публично значение. Така проблемите се натрупат от ден на ден, разяснява той. Служебният министър на правораздаването счита, че би трябвало да се откри баланс в квотите, които излъчват състава на Висшия правосъден съвет.

Според Демерджиев би трябвало да има промени и в процедурите за приемане на българско поданство. Той се разгласи за отпадането на по този начин нареченото капиталово поданство, при което се обезпечава български паспорт против вложения у нас.

Целият диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР