Европейската комисия изпраща експерти в България за да проверят на

...
Европейската комисия изпраща експерти в България за да проверят на
Коментари Харесай

Проверка от Брюксел на киберсигурността ни през ноември

Европейската комисия изпраща специалисти в България с цел да ревизират на място дали държавните институции съблюдават минималните ограничения за мрежова и осведомителна сигурност. Проверката ще бъде направена през ноември. Това стана ясно по време на кръгла маса, отдадена на новата нормативна уредба в областта на мрежовата и осведомителната сигурност, проведена от Държавната организация " Електронно ръководство " (ДАЕУ).

Провята се организира на фона след теча на персонални данни на над 6 млн. българи от Националната организация по приходите, пробиви в мрежите на финансови институции у нас и сривът на Търговския указател предишното лято. Това са обществено известните случаи, а неогласените са стотици хиляди, стана ясно от показаните данни.

В същото време за последните две години беше регистриран внезапен скок на нарушаванията в киберпространството от Националният център за деяние при произшествия в осведомителната сигурност.

" Пробивите в мрежите и осведомителните системи и приключването на персонални данни от тях съставлява един от най-сериозните проблеми пред сигурността в народен и в международен мащаб. Технологиите за пробив се развиват изпреварващо във времето, като крайните резултати остават едни и същи - нарушено доверие в жителите, бизнеса, обществения бранш и даже в интернационалните връзки ", сподели Атанас Темелков, ръководител на ДАЕУ.

Заради теча на информация от Национална агенция за приходите няколко страни стопираха да обменят данъчна информация с България, измежду които са Англия, Германия и Белгия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР