Европейската комисия иска водачите на автомобили в Европа над 70

...
Европейската комисия иска водачите на автомобили в Европа над 70
Коментари Харесай

EК иска: Всички шофьори над 70 години да се явяват на изпит за преиздаване на книжка

Европейската комисия желае водачите на коли в Европа над 70 години да потвърждават постоянно способността си да карат.  Ако проектът на Европейската комисия бъде сбъднат, то всички притежатели на шофьорски книжки в Европа, които са на възраст над 70 години ще потвърждават способността си за шофирането на всеки пет години. Тази мярка е част от измененията, касаещи свидетелството за ръководство на МПС в Европейския съюз, оповестява autobild.bg.
Прочетете още

Съществуват разнообразни критерии по отношение на способността за шофиране на по-възрастните водачи. Факт е обаче, че с придвижване на възрастта физическите качества, да вземем за пример зрението и реакции, отслабват. Много от възрастните водачи обаче не желаят непринудено да се откажат от шофирането. Едва в случай че даден възрастен лидер направи усещане на пътя с рисковото си държание, шофьорската му брошура може да бъде наложително отнета

Целта на Европейската комисия е до 2030 година броят на починалите в пътно-транспортни катастрофи да бъде понижен двойно. А до 2050 година не би трябвало да има починали по пътищата. Стъпка към това е и постоянната инспекция на възрастните водачи.  

Промените плануват свидетелствата за ръководство на МПС в Европейски Съюз да се издават за период от най-много 10 години, а след навършване на 70 години този период да се редуцира на 5 години. Разбира се държавите-членки сами би трябвало да вземат решение по отношение на реализирането на ограниченията. Препоръчват се „ постоянни медицински проучвания и опреснителни курсове “.

Европейската комисия дефинира тъкмо избрани медицински критерии за възрастните водачи на коли: хората с шофьорска брошура над 70 годишна възраст би трябвало да носят очила или контактни лещи с диоптър от най-малко 0,5, с цел да може свидетелството за ръководство на МПС да бъде продължено за период от пет години. При заболяване на очите лидерът би трябвало да показа здравно удостоверение – също както и при болести на сърдечната, съдовата, нервната системи.  При болести на двигателния уред не се предлага продължение на периода на годност на шофьорската брошура. Това важи и за хора с тежък диабет, когнитивни и интелектуални нарушавания, както и такива с деменция и алкохолизъм. Така, че който желае да удължи периода на годност на свидетелството си за ръководство на МПС, би трябвало да мине на изпит. Това подхожда на кардинална на свободата. Всяка държава-членка би трябвало сама да взема решение през какъв период да бъдат проверявани възрастните водачи на коли.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР