Европейската комисия има готовност да предостави както финансова, така и

...
Европейската комисия има готовност да предостави както финансова, така и
Коментари Харесай

ЕК се ангажира да подпомогне финансово България при нова мигрантска криза

Европейската комисия има подготвеност да даде както финансова, по този начин и техническа помощ на България при положение на засилен мигрантски напън по външните ни граници. Това излиза наяве от писмения отговор, който евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев получи от еврокомисар Илва Йохансон.

Заради засиления мигрантски напън на турско-гръцката граница в края на февруари и началото на март, българският евродепутат и зам.-председател на комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент попита Европейска комисия каква поддръжка би получила България, в случай че се окаже изправена пред мигрантска рецесия, сходна на зародилата в Гърция.

За да подсигурява дейно запазване на европейската външна граница, страната ни изразходва обилни средства, които засягат комплектуване на персоналния състав, заплащане на командировки, подсилване на материално-техническата база, повишение на подвижността и подготвеност за дейности при рецесии, аргументира се Емил Радев, внасяйки въпроса си в миг, когато единствено на 30 км от границата ни с Гърция имаше скупчване на незаконни мигранти, а хиляди се пробваха да преминат турско-гръцката граница.

В отговора си към българския евродепутат Илва Йохансон – еврокомисар с сектор „ Вътрешни работи ”, изрази подготвеност Европейската комисия да помогне на България при възможни спешни обстановки. От Европейска комисия напомнят, че тази помощ ще е в допълнение на към този момент получените 140 милиона евро по националните стратегии за фондовете в региона на вътрешните работи за интервала 2014 – 2020 година

„ Това включва 20,2 милиона евро по линия на фонд „ Убежище, миграция и интеграция “, 83,4 милиона евро по линия на фонд „ Вътрешна сигурност — граници “ и 36,4 милиона евро по линия на фонд „ Вътрешна сигурност — полиция “, се отбелязва в писмения отговор. В него се показва още, че „ в интервала 2015 – 2020 година България е получила 180,3 милиона евро, предоставени посредством 14 съглашения за безплатна незабавна помощ ”. От тази сума 133 милиона евро са за дейности по отношение на ръководството на границите.

„ Комисията е подготвена да даде в допълнение налично финансиране за посрещане на нововъзникващите потребности ”, твърди комисар Йохансон. Тя акцентира още, че „ в случай че е належащо, Комисията е подготвена да даде и техническа поддръжка на България, в партньорство с Европейската организация за гранична и брегова защита (Фронтекс), Европейската работа за поддръжка в региона на убежището и Европол ”. „ Тази поддръжка може да включва разполагането на екипи за подпомагане в ръководството на миграцията,
подсилване на административния и оперативния потенциал за осъществяване на граничен надзор, процедури за даване на леговище, инспекции за сигурност на лицата, които са минали външните граници, както и връщане на жители на трети страни, които не се нуждаят от протекция. В случай на потребност Механизмът на Европейски Съюз за гражданска отбрана също може да бъде задействан ”, излиза наяве още от писмения отговор на Илва Йохансон на въпроса на Емил Радев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР