Европейската комисия и председателят на Еврогрупата подписаха Меморандум за разбирателство

...
Европейската комисия и председателят на Еврогрупата подписаха Меморандум за разбирателство
Коментари Харесай

Радев: България започва подготовка за сечене на евромонети

Европейската комисия и ръководителят на Еврогрупата подписаха Меморандум за съгласие с България, очертаващ практическите стъпки, които ще разрешат на България да стартира да създава монети евро, когато получи утвърждение за присъединение към еврозоната. Тези стъпки засягат сеченето на избрани количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите и избора на националните дизайни на българските евромонети, показаха от Финансовото министерство. Новината първо заяви президентът Румен Радев.

" Това е самопризнание за напъните на няколко държавни управления и е самопризнание на всички страни от еврогрупата след щателни разбори за напъните на служебното държавно управление да се оправи с голямата инфлация, която е превзела цяла Европа. Това е самопризнание, че държавното управление съумява, то пречупи тренда. Признават се и напъните за гарантиране на макро финансова непоклатимост. Това е триумф за България ", уточни Радев в Тирана, където е на среща на водачите на Европейския съюз и Западните Балкани.  

Меморандумът за съгласие е подписан на 6 декември в Брюксел от заместник-председателя на Европейска комисия Валдис Домбровскис, от еврокомисаря за стопанската система Паоло Джентилони, от ръководителя на Еврогрупата Паскал Донахю и от страна на България от министъра на финансите Росица Велкова и шефа на Българската национална банка Димитър Радев. Подписването на Меморандума съставлява значима стъпка по пътя на присъединението на страната към еврозоната, окончателното решение за което би трябвало да бъде взето от Съвета според член 140, параграф 2 от Договора за действие на Европейския съюз, прецизираха от Министерство на финансите.

„ Продължаваме да обсъждаме тематиките към енергийната сигурност, мигрантската рецесия и икономическото развиване. В България най-добре знаем, че без пълноценната интеграция на страните от Западните балкани не може да приказваме за сигурност и непоклатимост на цяла Европа. Продължаваме и тематиката за Шенген. Работим на всички равнища на дипломацията, само че би трябвало да се свърши работа и в България. Моят зов към всички политически партии – дано тази тематика не се политизира. Нека не се употребява за персонална кавга сред партийни водачи ”, сподели още президентът.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР