Европейската комисия готви удължаване на забрата за внос на украинско

...
Европейската комисия готви удължаване на забрата за внос на украинско
Коментари Харесай

EК готви удължаване на забраната за украинско зърно до 15 септемри

Европейската комисия готви удължение на забрата за импорт на украинско зърно до 15 септемри. Това се разбра в понеделник от изявление на полския министър на земеделието Робърт Телус, който преди съобщи, че разполага с чернова от Европейска комисия, съгласно която се уголемява възбраната, съобщи организация " Ройтерс ".

На 2 май Европейски Съюз забрани вноса на четири украински артикули - пшеница, царевица, слънчоглед и рапица на пазара на България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния до 5 юни, т.е. до през днешния ден. До възбраната се стигна след серия от митинги на фермери от тези страни. Във времето от 2 май до 5 юни тези аграрни артикули от Украйна можеха да влизат единствено директно през тези страни.

Тези забрани би трябвало да изтекат през днешния ден, въпреки че от дни петте страни се стремят към удължение. Фермерите им се оплакват, че по-евтиното украинско зърно прави локалната продукция непродаваема.

Говорител на Европейската комисия съобщи, че към момента не е взето решение.

" Все още се водят полемики и ще съобщим, когато има решение, което евентуално ще бъде по-късно през днешния ден ", сподели представителят.

Преди броени дни Унгария, България, Словакия, Полша и Румъния настояхазабраната да бъде удължена до края на годината. Тогава зам.-министърът на земеделието Георги Събевсе аргументира, че " въпреки да е добра вест удължаването на Черноморската зърнена самодейност с два месеца, това е единствено краткотрайно решение, което може да изчезне в разгара на тазгодишната акция ".

Както Mediapool писа основната договорка за експорт на украинско зърно през Черно море със съдействието на Турциябе удължена за трети пътна 18 май.

Междувременно в понеделник Министерството на външните работи на Русия съобщи, че не вижда вероятности за удължение на съглашението за експорт на зърно от Черно море, което изтича в средата на юли, оповестиха съветските осведомителни организации.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР