Европейската комисия глобява Българския енергиен холдинг (БЕХ) със 77 068

...
Европейската комисия глобява Българския енергиен холдинг (БЕХ) със 77 068
Коментари Харесай

ЕК глобява Българския енергиен холдинг с над 77 млн. лева

Европейската комисия глобява Българския енергиен холдинг (БЕХ) със 77 068 000 евро.

Това излиза наяве от публикувано доскоро известие на Европейска комисия.

Причината е, че БЕХ - дружно с дъщерните му държавни сдружения " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз ", е блокирал достъпа на " Овергаз " до основна газова инфраструктура в България. Това е нарушаване на антитръството законодателство на Европейски Съюз.

Наказателната процедура беше формирана поради тъжба на " Овергаз " от 2011 година Разследването стартира две години по-късно.

През юли тази година Народното събрание разпореди на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме дейности за постигането на съглашение по така наречен газово дело на Европейската комисия (ЕК) против " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз " и Българския енергиен холдинг. През предходната есен депутатите взеха решение България да не признава виновност по този проблем, само че трансформираха позицията си заради завършилия със съглашение спор на Европейска комисия с " Газпром ".

Коригираната позиция имаше за цел България да избегне наказания, които другояче можеха да стигнат 330 млн. евро. Така се и получи в реалност.

„ Потребителите във всички страни членки би трябвало да се употребяват от привилегиите на интегрирания и обединен европейски енергиен пазар. Години наред на потребителите на природен газ в България е отказван избор на снабдител, защото групата БЕХ не позволяваше достъп до своята газова инфраструктура на други снабдители на газ на едро. С днешното решение ще насърчим развиването на открит и конкурентен енергиен пазар в интерес на потребителите в България и в сходство с задачите на Европейски Съюз “, разяснява еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер.
БЕХ е отвесно устроена държавна компания. Един неин клон - „ Булгартрансгаз “, управлява газовата инфраструктура в България. Друг клон - „ Булгаргаз “, е снабдител за потребителите в страната.

Взетото през днешния ден решение постановява, че БЕХ има преобладаваща позиция на пазарите и за газова инфраструктура, и за доставка на газ в България.

Комисията също по този начин постановява, че БЕХ и неговите клонове са злоупотребявали с преобладаващите си позиции, като са възпирали навлизането на пазарите за газови доставки в България, като са ограничавали безпричинно достъпа до притежаваната и оперирана от него инфраструктура. БЕХ употребявал преобладаващата позиция на „ Булгартрансгаз “, с цел да резервира съвсем монополното състояние на другия си клон - „ Булгаргаз “, в газовите доставки. Отделно от „ Булгаргаз “ криели потенциала на единствената тръба за импорт на газ през Румъния за България, с цел да не може да бъде употребена тя от евентуални съперници.

Между 2010 и 2015 година БЕХ блокирал достъпа до следната газова инфраструктура:

• вътрешната газопреносна мрежа;

• единственото газово вместилище в България;

• единствен газопровод, по който се внася газ в България.
Без достъп до тази основна инфраструктура евентуалните съперници не са били в положение да навлязат на пазарите за доставки на газ на едро в България. Това попречило на развиването на конкуренцията и осигурило съвсем монополно състояние на „ Булгаргаз “.

clubz.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР