Европейската комисия (ЕК) трябва да излезе с нова оценка в

...
Европейската комисия (ЕК) трябва да излезе с нова оценка в
Коментари Харесай

ЕК отново мисли за еврофондовете на Унгария

Европейската комисия (ЕК) би трябвало да излезе с нова оценка в петък за положението на демокрацията в Унгария, за помогне на другите 26 държави-членки на блока да решат дали да провиснал на Будапеща средства в размер на милиарди евро, предава Ройтерс.

Опитвайки се да възвърне достъпа до парите, унгарският министър-председател Виктор Орбан е изправен пред едно от най-големите провокации за 12-годишното си ръководство, защото вътрешната инфлация се чака да се повиши до 26% този месец, цената на държавния дълг се увеличи и стопанската система се чака да се забави внезапно през идната година.

Залогът е 13,3 милиарда евро, които бяха заделени от общата каса на Европейски Съюз за Унгария, само че бяха блокирани заради терзания към корупцията и неналичието на правосъдна самостоятелност в страната.

Европейската комисия би трябвало да заяви позицията си на Чешката република, която сега е ротационен ръководител на Европейски Съюз, в писмо по-късно в петък, споделиха двама чиновници, осведомени с въпроса.

Орбан, който е на власт от 2010 година, води доста яростни борби с Европейски Съюз по разнообразни въпроси, в това число медийни ограничавания и права на ЛГБТ-хората.

Тъй като Унгария мощно зависи от съветския нефт и газ, той поддържа тесни връзки с Москва и неведнъж блокира глобите на Европейски Съюз против Русия поради войната в Украйна.

Междувременно след като унгарският форинт спадна с 11% по отношение на еврото тази година, Орбан се опита да подписа договорка с Комисията, с цел да обезпечи достъпа до средства, считани за сериозни за неговата болна стопанска система.

По-рано Комисията препоръча замразяването на 7,5 милиарда евро, или 65% от " кохезионните фондове ", отпуснати на Унгария от бюджета на Европейски Съюз до края на 2027 година, базирайки се на опасности от корупция.

Но другите държави-членки, подвластни в известна степен от Унгария, която също саботира заем от 18 милиона евро за Украйна и предложение за световен най-малък корпоративен налог - отхвърлиха да го одобрят и принудиха изпълнителната власт на ЕС да го преразгледа още веднъж.

Комисията също по този начин задържа утвърждението си за към 5,8 милиарда евро, планувани за Унгария от Фонда за възобновяване на Европейски Съюз, основан, с цел да помогне на страните членки да се съвземат след рецесията, провокирана от пандемията от Коронавирус.

Крайният период за взимане на решение и за двата типа средства изтича в края на годината и това усилва натиска и от двете страни, защото те се стремят да завоюват повече отстъпки една от друга.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР