Европейската комисия (ЕК) трябва да излезе с нова оценка в

...
Европейската комисия (ЕК) трябва да излезе с нова оценка в
Коментари Харесай

ЕК отново мисли за еврофондовете на Унгария

Европейската комисия (ЕК) би трябвало да излезе с нова оценка в петък за положението на демокрацията в Унгария , за помогне на другите 26 държави-членки на блока да решат дали да провиснал на Будапеща средства в размер на милиарди евро, предава Ройтерс.

Опитвайки се да възвърне достъпа до парите, унгарският министър-председател Виктор Орбан е изправен пред едно от най-големите провокации за 12-годишното си ръководство , защото вътрешната инфлация се чака да се повиши до 26% този месец, цената на държавния дълг се увеличи и стопанската система се чака да се забави внезапно през идната година.

Залогът е 13,3 милиарда евро , които бяха заделени от общата каса на Европейски Съюз за Унгария, само че бяха блокирани заради терзания към корупцията и неналичието на правосъдна самостоятелност в страната.

Европейската комисия би трябвало да заяви позицията си на Чешката република, която сега е ротационен ръководител на Европейски Съюз, в писмо по-късно в петък, споделиха двама чиновници, осведомени с въпроса.

Орбан, който е на власт от 2010 година, води доста яростни борби с Европейски Съюз по разнообразни въпроси, в това число медийни ограничавания и права на ЛГБТ-хората.

Тъй като Унгария мощно зависи от съветския нефт и газ, той поддържа тесни връзки с Москва и неведнъж блокира глобите на Европейски Съюз против Русия поради войната в Украйна.

Междувременно след като унгарският форинт спадна с 11% по отношение на еврото тази година, Орбан се опита да подписа договорка с Комисията, с цел да обезпечи достъпа до средства, считани за сериозни за неговата болна стопанска система.

По-рано Комисията, или 65% от " кохезионните фондове ", отпуснати на Унгария от бюджета на Европейски Съюз до края на 2027 година, базирайки се на опасности от корупция.

Но другите държави-членки, подвластни в известна степен от Унгария, и предложение за световен най-малък корпоративен налог - отхвърлиха да го одобрят и принудиха изпълнителната власт на Европейски Съюз.

, планувани за Унгария от Фонда за възобновяване на Европейски Съюз, основан, с цел да помогне на страните членки да се съвземат след рецесията, провокирана от пандемията от Коронавирус.

Крайният период за взимане на решение и за двата типа средства изтича в края на годината и това усилва натиска и от двете страни, защото те се стремят да завоюват повече отстъпки една от друга.
 Орбан предизвестява: Санкциите на Европейски Съюз против Русия са стъпка към война
Орбан предизвестява: Санкциите на Европейски Съюз против Русия са стъпка към война

За Унгария политиката на блока по отношение на Москва е опасна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР