Европейската комисия (ЕК) ще представи в сряда план, който ще

...
Европейската комисия (ЕК) ще представи в сряда план, който ще
Коментари Харесай

ЕС ще обяви план за намаляване на потреблението на газ

Европейската комисия (ЕК) ще показа в сряда проект, който ще помогне на европейските страни да понижат потреблението на природен газ на фона на една идна несигурна зима. Това написа Euractiv, базирайки се на изминал формален документ, който ще улесни координирането на ограниченията, взети от страните - членки на Европейски Съюз, при положение на огромна газова рецесия.

През последните няколко месеца доставките на газ от Русия спадат поради напрежението, подбудено от войната в Украйна, и Европейска комисия предизвестява, че " няма причина да считаме, че тази наклонност ще се промени, а в противен случай - евентуално ще се утежни ". Пълна енергийна самостоятелност от Москва за съюза не се чака преди 2027 година И в този момент се постанова Брюксел да се приготви за " вероятния риск " от цялостно прекъсване на съветския газ тази година.

Според призната регулация за сигурността в газовите доставки от 2017 година Европейски Съюз дефинира три равнища на национални рецесии - " Ранно предизвестие ", " Тревога " и " Извънредно състояние ". На 20 юли съюзът ще премине от " Ранно предизвестие " към " Тревога ". Тази обстановка съгласно проекта на Европейска комисия изисква принадлежности за понижаване на търсенето на газ, нараснал всекидневен мониторинг и информация, ограничения за промишлеността за ограничение на потреблението, прехвърлянето от газ към друго гориво и задължаване на публичните здания да лимитират стоплянето до 19 градуса по Целзий, а охлаждането до 25 градуса по Целзий.
Реклама " Намаляване на потреблението на предпазени и незащитени групи "
Европейска комисия написа, че цялостно преустановяване на съветското газоподаване евентуално ще докара до неспособност на съюза да извърши задачите за 80% запълнени складове и вместо това ще доближи до 65 - 71%, което ще значи, че няколко европейски страни ще рискуват " съществено привършване на запасите до края на зимата ", усложняващо възобновяване на количествата за идната година. Ето за какво Европейска комисия предлага " проект за понижаване на потреблението " както от страна на предпазените групи като семейства и основни услуги, по този начин и на незащитени групи като промишлеността.

По силата на регулацията за сигурност на газовите доставки от 2017 година уязвимите консуматори, които " нямат метод да обезпечат свои лични доставки ", са предпазени от европейското право. Тази формулировка покрива семейства, значими обществени услуги и дребни бизнеси. Регулацията също по този начин вкарва механизъм за взаимност, при който страните в Европейски Съюз " би трябвало да си оказват помощ взаимно, с цел да могат постоянно да подсигуряват газови доставки на най-уязвимите консуматори " даже в обстановка на тежка газова рецесия. Но въпреки европейските жители да са предпазени, Европейска комисия обрисува ограничения за икономисване на газ, в това число в областта на отоплението, като да вземем за пример понижаване на термостата с 1 градус по Целзий.
Пълно преустановяване на съветското газоподаване евентуално ще докара до неспособност на съюза да извърши задачите за 80% запълнени складове Източник: Reuters " Частично или цялостно изключване на потребителски групи "
Брюксел приканва страните членки да опитат да преминат краткотрайно към друго гориво при производството на електричество, в това число въглища и нуклеарна сила. Визирайки Германия, Европейска комисия поучава европейските страни да отсрочат плануваното привършване на използването на нуклеарна сила, акцентирайки, че тези национални решения " би трябвало да вземат поради отражението върху сигурността на доставките за другите страни членки ".

Ако ограниченията не доведат до нужния резултат, на страните в Европейски Съюз " може да се наложи да стартират да изключват отчасти или изцяло характерни потребителски групи ", разпознати в степента " Извънредно състояние " в техните национални спешни проекти. Приоритизирането на секторите евентуално ще се разграничава в обособените страни, само че би трябвало да се вземе поради " отражението върху здравето, храните, сигурността, околната среда и защитата ", написа в документа на Европейска комисия.
Реклама
Въпросите, въз основа на които би трябвало да се прави приоритизацията, са следните: какъв брой значим е секторът или производството за обществото; доколко продуктът е част от трансгранична мрежа за доставки и ще се наруши гладкото осъществяване на основни публични услуги; дали могат да се употребяват заместители на природния газ, или да се ползват ограничения за икономисване на сила.
Свързани публикации Унгария забрани износа на сила и маха тавана на цените на комуналните услуги за семействата 14 юли 2022, 15:29 Европейски Съюз разисква търг на въглеродните излъчвания за финансиране на отхвърли от съветския газ 12 юли 2022, 11:30 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР